Jak przyrządzić kluski kładzione

 

Twoja przeglądarka nie obsługuje Adobe Flash Player
Zainstaluj go tutaj:

  •  

raportuj

ulubione
Jak przyrządzić kluski kładzione dodał(a): Subskrybuj

W drugim odcinku eksperckiego poradnika szef kuchni Piotr Rychlewski przedstawi prosty sposób na przyrządzenie kluseczek kładzionych. Przyrządza się je z ciasta gęściejszego niż na kluski lane, ze znacznie mniejszą liczbą jajek. Kluski kładzione podaje się do mięsa w sosie lub jako danie samodzielne, polane stopionym masłem albo okraszone skwarkami.


odsłony: 240443 głosów: 29 kategoria: Kulinaria > Pierogi i kluski data dodania: 23-07-2009 13:15 ocena: 4.72
  • 1. Dwa jajka
  • 2. Sól
  • 3. Mąka pszenna (3/4 szklanki)

Komentarze do wideoporadnika Jak przyrządzić kluski kładzione: (15)

2013-11-18 01:35:15
Awatar
Czasami jak mam mało czasu i potrzebuję zrobić szybką zupkę dla 2-letniej wnuczki, to gotuję szpinak mrożony z pokrojonymi cienko warzywami (mam takie własne warzywa zablanszowane i zamrożone)i robię takie kluseczki, ale przelewam je przez widelec i są lane. Zawsze robię więcej, bo uwielbiam zupę szpinakową. Zupka jest pyszna, a zarazem bardzo zdrowa.
(0) 
2011-01-02 12:54:50
Awatar
Wg mnie to są kluseczki lane,kluski kładzione robi się bez jajka i ciasto jest gęste,te które robi szef kuchni sa kladzione-łyżką :P
(0) 
2010-12-13 20:09:35
Awatar
Ja to często jadałem z mlekiem ale u mnie w domu nazywało się je kluskami lanymi
(1) 
2010-09-22 12:11:27
Awatar
Moja Babcia to robi i mówie że to jest lane ciasto. ;] 5/5
(0) 
2010-06-15 14:44:37
Awatar
5/5 niewazne jak sie je nazywa :) dlamnie najlepsze z mlekiem , rosolem i gulaszem wolowym :)
(0) 
2010-03-02 23:22:14
Awatar
popieram jumperra : super są z mlekiem :)
(0) 
2010-01-01 14:08:45
Awatar
Aha i popieram Amadeo16 i orlik120 że są cudne na rosole
(0) 
2010-01-01 14:06:49
Awatar
Ja raz kiedy eksperymentowałam w kuchni wymyśliłam takie oto kluski: 10 czubatych łyżek mąki, trochę ciepłej (w żadnym wypadku gorącej)wody, sól. Mąkę wsyp do miski i dodawaj wody tak, żeby masa nie była wodnista ani za gęsta, dosyp szczyptę soli i odstaw na kilka minut aż ciasto uzyska gęstszą konsystencję. W tym czasie zagotuj trochę wody z solą a potem zamoczoną w gorącej wodzie łyżką nakładaj ciasto na wodę. Po około 50 sekundach łyżką oderwij od dna i gotuj jeszcze 1 min 10/20 sekund. Urozmaicenie: do ciasta dodaj np. kucharka lub innych przypraw. Kluseczki są smaczne i można je wykorzystywać do różnych celów np. do mięsa, do rosołu itp. Koszty są naprawdę niewielkie a kluski są dobre.

Na przepis w filmie daję 4/5
(0) 
2009-09-05 17:53:25
Awatar
moja mama robi coś podobnego z mlekiem :)
i nazywa się to "kluski skubane" :)
hmmm... PYCHA

Filmik 5/5
(0) 
poprzednie
12następne
Pokaż wszystkie komentarze