Jak usmażyć rybę - smażona flądra jak nad morzem

 

Twoja przeglądarka nie obsługuje Adobe Flash Player
Zainstaluj go tutaj:

  •  

raportuj

ulubione
Jak usmażyć rybę - smażona flądra jak nad morzem dodał(a): Subskrybuj

Flądry to naprawdę dobre ryby, jednak mają trochę ości i może to odstrasza potencjalnych amatorów rybek. Świeże flądry pachną morzem, mają błyszczącą skórę i są miłe w dotyku, a skrzela mają jasnoczerwone. Kiedy już takie znajdziemy to trzeba je usmażyć tak, aby były chrupiące i aromatyczne ... jak nad morzem. Do autora zapraszam w "Będziesz potrzebować"


odsłony: 49991 głosów: 0 kategoria: Ryby i owoce morza > Ryby data dodania: 04-08-2012 08:00 ocena: 0.00
  • 4 świeże flądry po około 30 dag każda
  • Cytryna
  • 3 łyżki pszennej mąki
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 szklanki tłuszczu do smażenia
  • Wersja do druku:
  • http://www.mniammniam.com/Smazona_fladra_prawie_jak_nad_morzem-11070p.html

Komentarze do wideoporadnika Jak usmażyć rybę - smażona flądra jak nad morzem: (1)

2012-08-28 12:45:03
Awatar
Poradnik niekompletny. W filmie widać ryby już bez wnętrzności i głów. Świeże flądry u rybaków lub na bazarze kupuje się w całości. Co dalej z nimi zrobić? Szkoda, że nie ma tego w filmiku, a skoro autor zachęca do zrobienia takiej rybki w domu, w poradniku powinny się takie wskazówki znaleźć. Nie polecam kupować fląder z marketów. Jest to taki rodzaj ryby, który bardzo szybko się psuje.

Ponadto: skóra flądry powinna być oczyszczona ze szlamu i chropowatej powierzchni, a wtedy je się chrupiącą skórkę ze smakiem, a bez posmaku morskiego mułu, w którym żyją flądry. Ryby powinno nasolić się kilka godzin przed smażeniem, aby sól dotarła do środka, w przyciwnym razie słona będzie jedynie skórka, a "mięso" ryby mdłe. Płetwy fląder oraz ich ogony są zbędne i zajmują niepotrzebnie miejsce na patelni. Należy je odciąć po oczyszczeniu ze szlamu i wypatroszeniu. Wbre opisowi, flądra nie ma prawie w ogóle ości. Z ości to jedynie po bokach końcówki płetw oraz kręgosłup. W całej rybie w innym miejscu ości się nie znajdzie, dlatego też ryba jest w sam raz do jedzenia nawet przez małe dzieci. Wystarczy dać najmłodszym jedynie kilka wskazówek.

Flądrę polecam, jadam od dzieciństwa co roku nad morzem. Polecam poranne spacery do portów w nadmorskich miejscowościach, aby świeżą flądrę kupić prosto z kutra od rybaków, którzy na naszych oczach wyplątują rybę z sieci :)
(0) 
Pokaż wszystkie komentarze