Jak zrobić majonez bez octu

 

Twoja przeglądarka nie obsługuje Adobe Flash Player
Zainstaluj go tutaj:

  •  

raportuj

ulubione
Jak zrobić majonez bez octu dodał(a): Subskrybuj

Majonez najlepiej robić samemu bo wtedy mamy pewność co do użytych składników a szczególnie jajek. A czemu majonez bez octu? Bo ma więcej zastosowań i trochę inny, bardziej delikatny smak.


odsłony: 38040 głosów: 9 kategoria: Kulinaria > Sosy data dodania: 16-06-2010 15:38 ocena: 2.78
  • Dwa jajka
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 2 szczypty soli (można więcej)
  • 2 szczypty cukru
  • Kilka kropel soku z świeżej cytryny
  • 0.5 litra oleju rzepakowego

Komentarze do wideoporadnika Jak zrobić majonez bez octu: (3)

2010-06-18 10:07:13
Awatar
Daję 3, bo brakło podstawowych zasad robienia majonezu. Ocet wcale nie jest niezbędny, jak i sok z cytryny lub kwasek. Za to oleju nigdy nie leje się na raz i takim dużym strumieniem. Ryzykujesz, że majonez Ci się zwarzy i będzie trzeba kombinować.

Podam za to ciekawe ułatwienie: zamiast octu, czy soku cytryny - polecam dodać łyżkę stołową białego wina. Majonez kręci się idealnie i nie warzy.
(0) 
2010-06-18 09:56:24
Awatar
kilka kropel cytryny,a wyciskasz ostro, a poza tym użyłeś chyba musztardy Roleski, ale większość zresztą ma w swoim składzie ocet
(0) 
2010-06-16 19:32:29
Awatar
Zamiast octu można dać też kwasek cytrynowy.
(0) 
Pokaż wszystkie komentarze