Jak zrobić masę kajmakową

 

Twoja przeglądarka nie obsługuje Adobe Flash Player
Zainstaluj go tutaj:

  •  

raportuj

ulubione
Jak zrobić masę kajmakową dodał(a): Subskrybuj

Przepyszna masa kajmakowa, którą można wykorzystać do ciast lub wafli. wykonanie takiej słodkiej masy jest bardzo proste, wystarczy tylko puszka skondensowanego mleka słodzonego.


odsłony: 140912 głosów: 18 kategoria: Ciasta i desery > Słodycze data dodania: 10-09-2010 13:20 ocena: 4.17
  • Puszka skondensowanego mleka słodzonego

Komentarze do wideoporadnika Jak zrobić masę kajmakową: (13)

2012-04-06 21:35:29
Awatar
dobre ale opis poniżej lepszy ale i tak 5/5
(-1) 
2011-10-24 17:40:43
Awatar
To raczej coś krówkopodobnego, a nie kajmak czy czy tofii. A już na pewno się takiej masy z puszki NIE miksuje, tak samo jak prawdziwego kajmaku, bo to rozbija wiązania cząsteczek i z gęstej masy robi się zupa.
A prawdziwy kajmak robi się tak: do gara litr mleka pełnotłustego, a nie bielonej wody, w to jakieś 1,2 kg cukru i na mały ogień. Na początku mieszać, by cukier się rozpuścił, a potem tylko od czas do czasu. A jak zrobi się gęste i będzie na talerzyku szybko zastygać, to ściąga się z ognia, zostawia do przestygnięcia, a następnie wrzuca kostkę tłustego masła i rozciera na gładką masę.
(0) 
2011-07-31 13:27:49
Awatar
0\\10
żadna sztuka kupić gotowe mleko i ugotować każdy to umie ja liczyłam na to że ona pokaże jak zrobić samodzielnie masę kajmakową to by było porażka
przez wielkie P
(1) 
2011-07-16 18:46:27
Awatar
to nie jest masa kajmakowa!!!!!!!!!!!!!!!
prawdziwą masę kajmakową robi się gotując mleko i dość dużo cukru przez ok. 3 godz. na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje i nabierze ładnego lekko brązowego koloru
(2) 
2011-03-29 12:14:20
Awatar
Ja znam znakomity przepis na masę irysową do wafli :

500 ml mleka
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe

to wszystko zagotować w dużym garnku najlepiej. Kiedy się już zagotuje następnie dodajemy :

2 łyżki kakao naturalnego
2 szklanki mleka w proszku i miksujemy do otrzymania w miarę jednolitej masy - nie przejmować się małymi gródkami . Do zagęszczenia trzeba dodać pokruszone wafle, jeśli duże to 4,5 - najlepiej włożyć do woreczka i młotkiem do mięsa pokruszyć na proszek, lub pognieść w ręce jak kto woli :) ) Trzeba jednak pamiętać żeby nie wrzucić za dużo bo jak masa będzie za gęsta ciężko będzie się rozsmarowywać :) Odstawić na chwilę żeby masa przestygła, następnie przełożyć nią wafle, gotowe przełożone włożyć w woreczek foliowy, włożyć do lodówki aż wafle zmiękną, tak minimum godzina i można jeść ;)

Ostrzegam one są gorsze niż narkotyk nie można przestać ich jeść !! :) jak tylko zrobię zaraz znikają z lodówki. Polecam :)
(0) 
2010-12-15 17:38:02
Awatar
masakra, to ta pani co pokazywała jak ubić pianę z białek? jeśli już chciała pokazać jak zrobić taką masę to mogła pokusić się o bardziej wyszukany przepis a z pewnością bardziej przydatny, bo to co pokazała ta pani to chyba już każdy wcześniej wiedział. Natomiast mogła powiedzieć że samodzielnie możemy przygotować taką masę z mleka, cukru i masła, składniki gotuje się na wolnym ogniu.
(3) 
2010-11-26 15:19:49
Awatar
Ja te wafle smaruje nutellą i też jest dobrze ;]
(2) 
2010-09-15 14:09:05
Awatar
A mi sie nie chce włonczyć ; [[
(-1) 
2010-09-13 21:01:22
Awatar
to nie jest masa kajmakowa tylko pospolite tofii
(2) 
2010-09-13 15:39:53
Awatar
Do takich wafli można także przygotować masę z mleka w proszku i kakao - tez jest wówczas pierwsza klasa!
(1) 
poprzednie
12następne
Pokaż wszystkie komentarze