Jak zrobić piwo w domu #8 - cukromierz

 

Twoja przeglądarka nie obsługuje Adobe Flash Player
Zainstaluj go tutaj:

  •  

raportuj

ulubione
Jak zrobić piwo w domu #8 - cukromierz dodał(a): Subskrybuj

Cukromierz jest to rodzaj areometru. Służy on do mierzenia stężenia cukru w cieczy. Jest to najczęściej szklana rurka z obciążeniem u dołu. Wewnątrz znajduje się wykalibrowana skala, określająca stężenie cukru. Pomiar cukromierza jest najdokładniejszy w temperaturze 20 °C. Jednak na wartość wskazań cukromierza wpływa też zawartość innych składników płynu. Są to tzw. niecukry. Ich obecność może podwyższać lub obniżać (np. alkohol) gęstość roztworu.


odsłony: 3733 głosów: 1 kategoria: Napoje i drinki > Alkohole data dodania: 22-09-2012 13:00 ocena: 3.00
  • Cukromierz

Komentarze do wideoporadnika Jak zrobić piwo w domu #8 - cukromierz: (0)

Bądź pierwszą osobą, która napisze komentarz!
3% przez 4 miesiące. Otwarte Konto Oszczędnościowe w ING Bank Śląski.