Jak zrobić pyszne pierniczki świąteczne

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Ciasta i torty
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 24.12.2013 / 09:42
  • Odsłony: 7 950
  • Ocena: 5.00
  • Głosy: 2
  •  

Poradnik dodany przez:

swiatkredki

Pierniczki świąteczne i przepis, który na pewno się sprawdzi także i u was. Pierniki na święta to w wielu domach obowiązkowa pozycja świąteczna, zarówno jako ciastka świąteczne jaki i jako ozdoby na choinkę, bo przecież wiadomo, że ładnie przygotowany i ozdobiony piernik będzie pięknie wpasowywał się w świąteczne ozdoby choinkowe. 

A teraz przepis na pierniczki w skrócie tekstowym:

Mąkę przesiać do miski, wlać miód, dodawać kolejno cukier puder, sodę, przyprawę do piernika, rozpuszczone masło i dwa jajka. Mleko dolewamy stopniowo. Bardzo prawdopodobne jest że nie zużyjemy całego mleka. Mieszamy wszystko razem, ja posłużyłam się mechanizacją ;) ale wyrabianie ręczne też daje radę. Wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placki, ja rozwałkowuje na ok 5- 6 mm. Później wykrawamy pierniczki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i CIENKĄ warstwą smarujemy rozmąconym jajkiem.(można nie smarować wtedy będą matowe i nie będą się błyszczeć) Zostawiamy odstępy pomiędzy piernikami bo troszke nam urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika grubsze pierniczki będą miękkie. Jeżeli zrobimy cienkie to będą twarde i wypadałoby je trzymać w zamkniętej puszce przez ok dwa tygodnie by zmiękły.Wiadomą sprawą jest, że jeżeli chcemy pierniczki chrupiące to należy je cienko rozwałkować (ok 3 mm), jeżeli chcemy by pierniczki od razu były miękkie to najlepiej je rozwałkować troche grubiej ( 5-6 mm). Ja właśnie lubię te grubsze ;) od razu nadają się do jedzenia choć najlepsze są jak trochę poleżą :) Pieczałowicie liczyłam moje pierniczki, wyszło mi dokładnie 86 sztuk :)

  • SKŁADNIKI

  • 4 szklanki mąki
  • 4 łyżki miodu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • torebka przyprawy do piernika
  • 2 łyżka masła (roztapiamy i przestudzamy)
  • 2 jajka
  • około pół szklanki ciepłego mleka (nie gorącego)

Kategoria: Ciasta i desery > Ciasta i torty

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić pyszne pierniczki świąteczne skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków