Jak zrobić tort Szwarcwaldzki

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Ciasta i torty
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 30.12.2012 / 11:16
  • Odsłony: 62 903
  • Ocena: 5.00
  • Głosy: 8
  •  

Poradnik dodany przez:

gruszkowa

Przepis na słynny tort z ciastem czekoladowym, przekładany bitą śmietaną i wiśniami. Jest to jeden z klasycznych niemieckich tortów znanych obecnie na całym świecie. Mąki z proszkiem dodajemy po czekoladzie, a przed pianą. Piec w 180 C około 45 min (do suchego patyczka). Film stworzyła użytkowniczka katOsu z YT

  • SKŁADNIKI

  • Ciasto czekoladowe:
  • • 150 g masła
  • • 150 g drobnego cukru do pieczenia
  • • 6 jaj
  • • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • • pół łyżeczki aromatu waniliowego
  • • 150 g mąki pszennej
  • • 50 g mąki ziemniaczanej
  • • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Bita śmietana:
  • • 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • • 3 łyżki cukru pudru
  • • 2 łyżeczki żelatyny
  • • Dżem wiśniowy lub ugotowane mrożone wiśnie
  • Do nasączenia:
  • • mocna herbata i odrobina alkoholu (np. wiśniówki)

Kategoria: Ciasta i desery > Ciasta i torty

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić tort Szwarcwaldzki skomentowało 6 osób.

Pozostało 1500 znaków