Jak zrobić wino #2 - wyrób domowego wina

 

Twoja przeglądarka nie obsługuje Adobe Flash Player
Zainstaluj go tutaj:

  •  

raportuj

ulubione
Jak zrobić wino #2 - wyrób domowego wina dodał(a): Subskrybuj

Drugi odcinek serii o wyrobie domowego wina. Będziemy fermentować 5 litrów wina wiśniowego. Cały proces produkcji wina, wraz z ważnymi uwagami został przedstawiony w filmie.


odsłony: 210743 głosów: 36 kategoria: Napoje i drinki > Alkohole data dodania: 26-07-2009 11:00 ocena: 4.78
  • * Sprzęt do wyrobu wina (poprzedni filmik)
  • * Do wyrobu 5 litrów wina potrzebujemy:
  • Wiśnie (3,5 kg)
  • Cukier (1,2 kg)
  • Woda (2,5 litra)
  • Drożdże winiarskie
  • Pirosiarczyn potasu lub sodu
  • Pektopol PT - 400

Komentarze do wideoporadnika Jak zrobić wino #2 - wyrób domowego wina: (15)

2013-04-27 17:41:18
Awatar
super.
a czy moge użyć drożdzy piekarskich
(0) 
2012-08-24 18:26:51
Awatar
super przygotuję 5/5
(0) 
2011-09-27 11:51:08
Awatar
ale ja mieszkam we wieddniu i hyba nie musze wody przegotowywac ?
(0) 
2011-03-09 21:16:50
Awatar
Poradników na temat wyrobu wina nigdy za wiele :P
(0) 
2010-06-04 12:18:04
Awatar
resztę miejsca wypełnia sok owocowy i w pierwszej fazie owoce. Cukier dodajemy na 2 raty, na każde kilo cukru wchodzi też litr wody, bo sporządzamy go w postaci syropu
(0) 
2010-05-30 19:11:46
Awatar
coś jest nie tak z proporcjami miałeś produkty na 5 l wiana w przepisie jest mowa o 2,5 l wody a ty wlałeś tylko 0,5 podobnie z cukrem
(0) 
2010-01-26 21:50:35
Awatar
ja robię podobnie z tym ze wkładam owoce i zasypuje cukrem , zostawiam to w balonie zakorkowanym rurką do czasu aż powstanie sok , następnie czekam kilkanaście dni aż zakończy się pierwszy etap pracy w balonie. Jeśli przestanie pracować zlewam,oczyszczam baniak i ponownie wlewam do niego sok z tym że dodaje 3 litry wody z cukrem ( ilość wody i cukru zależy od wielkości baloniku) i czekam ponownie kilkanaście dni aż przestanie pracować. Po tym etapie zlewam do butelek i leżakuje ----to tyle smacznego
(0) 
2010-01-05 22:03:04
Awatar
fajne i bardzo informacyne ale ja cerwone wine nie lubie
(0) 
2009-11-28 19:51:55
Awatar
Piter - wszystko zależy od warunków. Pirosiarczan nie tylko sprawia,że wino się nie psuje,ale także łatwiej klaruje, dłużej zachowuje świeżość i nie wznawia się sama fermentacja.Jest moim zdaniem nieodzowny jeśli robimy wino latem, szczzególnie w upały, szczególnie w "towarzystwie" np. much.
Co do trucia się to muszę się nie zgodzić - siarkuje się nie tylko największe i najdroższe marki win. Także inne prozaiczne produkty spożywcze jak np. dżem. Siarkę stosuje się winiarstwie od niepamiętnych czasów i nikogo jeszcze nie otruła, uwierz mi :)
(0) 
2009-09-24 18:42:11
Awatar
Pirosiarczyn potasu lub sodu
Pektopol PT - 400

nie wiem po co tym się truć ja robię wino od 5 lat i nigdy nie używam chemii i jakoś nigdy mi się nie popsuło a truć się chyba nie ma potrzeby
(0) 
poprzednie
12następne
Pokaż wszystkie komentarze
3% przez 4 miesiące. Otwarte Konto Oszczędnościowe w ING Bank Śląski.