Ciasta i torty to jedne z najchętniej przyrządzanych przysmaków na wszelkich spotkaniach i przyjęciach. W końcu kto z nas nie lub przepysznych słodkości, w szczególności ciasta z czekoladą. Szybkie, proste ciasto czekoladowe to marzenie każdego. Właśnie ricotta to typ czekoladowego ciasta, które przygotujesz w mniej niż godzinę (piecze się zaledwie około 30 minut). Produkty potrzebne do wykonania ciasta z ricotty z czekoladą to:
300 gram sera ricotta
100 gram cukru
3 jajka
300 gram mąki pszennej
proszek do pieczenia (3, 5 łyżeczki)
100 gram masła (roztopionego)
ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
200 gram posiekanej czekolady deserowej
Do wykonania ciasta potrzebna będzie także tortownica, najlepiej 23 centymetrowa. Przygotowanie powinno zająć około 50 minut (gotowanie 30 minut, przygotowanie ciasta 20 minut).
Sposób przygotowania ciasta z czekoladą
Na samym początku należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę należy wysmarować tłuszczem. Mieszamy ricottę z cukrem i dodajemy pojedynczo trzy jajka. Należy do ciasta dokładnie przesiać proszek do pieczenia i mąkę. Po przesianiu wszystko należy wymieszać. Następnie dodajemy płynne masło, posiekaną czekoladę deserową oraz wanilię. Wszystko to umieszczamy w tortownicy i pieczemy przez około pół godziny. Należy w piekarniku kontrolować ciasto. Potrzebna do tego będzie wykałaczka. Wkładamy ją w ciasto i będzie ono gotowe w momencie, kiedy wyjdzie z ciasta czysta. Potem już wystarczy ciasto czekoladowe ostudzić i podać. Najsmaczniejsze będzie w temperaturze pokojowej lub lekko ciepłe. Lepiej unikać ciasta z lodówki lub gorącego.