Cytrynowe curry z kurczaka

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Drób
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 24.05.2018 / 20:00
  • Odsłony: 1 682
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

kejsza

Do poradnika cytrynowe curry z kurczaka przypisano następujące tagi:

Kuchnia indyjska jest bardzo aromatyczna i esencjonalna. Pyszne przyprawy z dodatkiem mięsa i warzyw zachwycą niemal wszystkich. To również doskonały pomysł na obiad, jak i na potrawę z okazji urodzin, czy też spotkanie z przyjaciółmi. Takie jedzenie po za tym, że jest smaczne, jest także zdrowe, za sprawą curry. Oczywiście zamiast tłustego mięsa wykorzystuje się drób. Warto jednak wybrać drób z wolnego wybiegu, gdyż taki kurczak jest nie tylko smaczniejszy, ale również zdecydowanie zdrowszy, gdyż podczas jego rozwoju nie stosowano żadnych antybiotyków, a ponadto chowany był w zdecydowanie bardziej etycznych warunkach. Przygotowanie kurczaka z curry należy rozpocząć od przyprawienia mięsa. Warto tutaj użyć typowo indyjskiej mieszanki przypraw, bądź też samodzielnie ją skomponować. Można także na maśle klarowanym podsmażyć cebulkę, następnie dodać przyprawy, a dopiero po ich połączeniu zacząć smażyć kurczaka. Następnie można wrzucić paprykę oraz pomidory z puszki i całość zalać bulionem z kury. Teraz pozostaje nam pozostawić naszą potrawę na palniku i poczekać, aż wszystkie warzywa i mięso zmiękną. Warto także dodać siekane zioła i dalej dusić pod przykryciem. Dla zwiększenia aromatu można także dodać pasty czosnkowo-imbirowej. Można także dodać szczyptę soli, oczywiście wszystko zależy od preferencji. Warto także dodać soku z cytryny, co jeszcze bardziej podniesie walory smakowe tego pomysłu na obiad. Teraz nie pozostaje nam nić innego jak nałożyć sobie potrawki i ją zjeść. Zamiast ziemniaków, czy też makaronu warto wybrać ryż, który doskonale nasiąka sosami. Taka potrawa jest szybka w przygotowaniu, ale również bardzo zdrowa.

  • SKŁADNIKI

  • 500 gramów mięsa z udka kurczaka
  • Sok z 1 limonki
  • 1 posiekana łodyżka trawy cytrynowej
  • 1 czerwona papryka
  • 4 szalotki
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
  • 2 łyżki masła
  • 400 gramów pomidorków
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka garam masala
  • Garść mięty
  • Garść kolendry
  • Garść bazylii tajskiej
  • 4 suszone listki limonki kaffir
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • Sól do smaku

Kategoria: Dania mięsne > Drób

Skomentuj poradnik

Poradnik Cytrynowe curry z kurczaka skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków