Domowy biszkopt bez jaj do czekoladowego tortu

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Ciasta i torty
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 02.03.2018 / 17:00
  • Odsłony: 1 920
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

ambasadasmaku

Do poradnika domowy biszkopt bez jaj do czekoladowego tortu przypisano następujące tagi:

Przepis na biszkopt bez użycia jajek jest wyjątkowo prosty w robieniu i może posłużyć jako podstawa do stworzenia pysznego tortu czekoladowego przygotowanego na specjalną, urodzinową lub imieninową okazję. Biszkopt przepis prezentowany jest krok po kroku w powyższym filmie, co pozwala nawet osobom początkującym swoją przygodę z domowymi wypiekamiprzygotować go bez większych problemów. Tego typu ciasta i torty domowego wyrobu zawsze będą smakowały bardziej niż kupowane w sklepach.
Biszkopt przygotowujemy miksując najpierw porcję masła. Następnie dodajemy mleko skondensowane i kolejny raz miksujemy, aż składniki się dobrze połączą. Kolejnym krokiem do przygotowania biszkoptu jest dodanie do wymieszanych już składników porcji zwykłego mleka i znów – zmiksowanie wszystkiego na gładką masę. Następne składniki dodawane do tego domowego wypieku to mąka, cukier, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, łyżeczka octu jabłkowego, najlepiej domowego wyrobu. Wszystko to znowu miksujemy do momentu połączenia się składników w jednolitą masę. Na koniec, aby powstało ciasto na tort czekoladowy dodajemy oczywiście ciemne kakao w proszku oraz ekstrakt waniliowy dla nadania pięknego zapachu całości. Mieszamy całość dbając o to, aby wszystko znów połączyło się w jednolitą masę, którą następnie przekładamy do okrągłej tortownicy. Pieczemy tort czekoladowy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 do 40 minut i podstawę naszego pysznego, domowego wypieku mamy gotową. Życzymy smacznego i zapraszamy do sprawdzania własnych sił w próbach przygotowania domowych ciast i tortów!

  • SKŁADNIKI

  • 280g mąki pszennej
  • 265ml zagęszczonego mleka skondensowanego (słodzonego)
  • 60g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 135ml mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • cukier (opcjonalnie do smaku)

Kategoria: Ciasta i desery > Ciasta i torty

Skomentuj poradnik

Poradnik Domowy biszkopt bez jaj do czekoladowego tortu skomentowało 1 osób.

Pozostało 1500 znaków