Fasolka po syczuańsku z wieprzowiną

Poradnik dodany przez: kejsza
6873 0

ZPrzepisy na obiad mogą być bardzo łatwe w przygotowaniu, a przy tym zaskakiwać smakiem oraz niesamowitym aromatem. Warto wykorzystać przepisy wywodzące się z kuchni azjatyckiej i zaskoczyć bliskich pysznym daniem. Nawet beztalencie kulinarne je wykona, a przy tym koszt wieprzowiny po chińsku jest naprawdę niewielki. Kuchnia azjatycka jest też niskokaloryczna i wykorzystuje wiele warzyw oraz owoców. Fasolka szparagowa doskonale sprawdzi się w tym daniu. Na samym początku gotujemy fasolkę szparagową w osolonej wodzie, pamiętając, aby jej nie rozgotować. Do wieprzowiny, a zasadniczo mięsa mielonego dodajemy sos sojowy, który jest absolutnym must have kuchni azjatyckiej. Do mięsa dodajemy jeszcze orientalne przyprawy, gdzie najważniejszy jest pieprz seczuański. Smażymy wieprzowinę i dodajemy do niej natkę pietruszki oraz cebulę dymkę. Warto jeszcze wzmocnić smak dodając chili. Dusimy wszystko pod przykryciem, warto jeszcze zalać potrawkę bulionem, w ten sposób otrzymamy jeszcze esencjonalny sos. Do mięsa wrzucamy fasolę szparagową i jeszcze chwilę dusimy. Już po kilku minutach wieprzowina po chińsku jest gotowa. Teraz pozostaje już najprzyjemniejsza rzecz, czyli jedzenie.

Warto więc wprowadzać do swojego menu nowe smaki i poznawać nowe kuchni. Nasze horyzonty smaków mogą się naprawdę rozwijać. Co również ważne pyszne potrawy nie muszą być też trudne w przygotowaniu, czy też czasochłonne, a smakują wyjątkowo. Takie danie można podać nie tylko na obiad, ale również na kolację, czy podczas spotkać ze znajomymi. Zasmakuje nawet najbardziej wybrednym osobom, które nie miały styczności z kuchnią azjatycką.

Składniki:

  • 500 gram fasolki szparagowej
  • 500 gram mielonej wieprzowiny
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1/2 dużego pęczku dymki
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu syczuańskiego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 pokruszone suszone papryczki chili
  • 1 łyżeczka pasty doubanjang

Do poradnika Fasolka po syczuańsku z wieprzowiną przypisano następujące tagi:

wieprzowina sos sojowy kuchnia azjatycka przepisy na obiad fasolka szparagowa wieprzowina po chińsku

Skomentuj poradnik

Poradnik Fasolka po syczuańsku z wieprzowiną skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...