Jak kiełkować rzeżuchę plus rzeżuchowe pesto

Poradnik dodany przez: ZdrowoGotuje
6169 0

 

FACEBOOK - https://www.facebook.com/zdrowogotuje

WWW - http://www.zdrowogotujemy.blogspot.com

KANAŁ YT - https://www.youtube.com/user/zdrowogo...

INSTAGRAM - https://www.instagram.com/zdrowogotuje

Sosy, czy też inne potrawy wymagają od nas czasami naprawdę wiele. Czasami musimy przygotować coś czego nie mieliśmy w planie, bądź zrobić coś nietypowego. Sytuacje są po prostu różne. Czasami też oczekujemy czegoś zdrowego, co wpisze się idealnie w naszą dietę.

Rzeżucha zawiera duże ilości jodu i innych pierwiastków mineralnych. Jest dobrym źródłem witaminy C oraz A, B, PP i K oraz mikroelementów tj. żelazo, magnez, wapń oraz łatwo przyswajalnego jodu.

W każdym z niżej opisanych sposobów uprawy, rzeżucha nadaje się do spożycia po ok 8 - 10 dniach.

RODZAJE UPRAW:

1. Kiedyś sadziło się ją najczęściej na talerzyku z watą i wychodziło to bardzo dobrze, ale jeśli macie możliwość wykorzystania ligniny, to chyba będzie to lepsze rozwiązanie, ponieważ nasiona pieprzycy wydzielają duże ilości oleju, dlatego najlepiej rośnie ona właśnie na ligninie.

Waciki bywają nasączane jakimiś pachnącymi chemikaliami, chyba nie chcemy aby rosło na takim czymś coś co mamy zjeść.

2. Można też sadzić rzeżuchę w ziemi, ale po pierwsze jest to bardziej kłopotliwe, trzeba mieć ziemię + po cięciu rzeżucha może być po prostu zabrudzona. Niby nie tak wielkie utrudnienia, ale - jednak w ligninie jest łatwiej.

Mam jednak podejrzenia, że rzeżucha z ziemi może być bardziej pożywna, bo jednak jakieś extra składniki odżywcze z ziemi dla siebie wyciągnie.

Uprawa w ziemi wygląda tak, że na lekko zwilżoną wodą ziemię, wysypuje się w miarę gęsto nasiona rzeżuchy. Warstwa ziemi nie musi być zbyt gruba, wystarczy nasypać ok 2cm w jakiś płaski, szeroki i długi pojemnik. Po posypaniu nasion odstawiamy pojemnik w jasne miejsce. Kłopotliwe przy tej metodzie jest to, że trzeba bardziej uważnie pilnować podlewania. Bo ziemia potrafi szybciej wyschnąć, lignina jednak jest tu bardziej praktyczna.

3. Kiełkowanie rzeżuchy w słoiku? Nie próbowałem ale słyszałem, że można by hodować rzeżuchę w słoiku. Zamiast moczenia, po prostu od początku nasionka przepłukiwać, na tyle często aby cały czas pozostawały wilgotne, ale aby nie pływały w zawiesinie, tak jak przydarzyło się to mi.

Składniki:

  • Do kiełkowania:
  • - nasiona do kiełkowania rzeżuchy
  • - woda
  • - słoik
  • - gaza i gumka recepturka
  • Sos Pesto:
  • - 50-60g orzechów włoskich
  • - 110g świeżo ciętej rzeżuchy
  • - 2-3 ząbki czosnku
  • - 60-80ml oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
  • - przyprawy wedle uznania

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak kiełkować rzeżuchę plus rzeżuchowe pesto przypisano następujące tagi:

sosy kiełkowanie rzeżuchy nasiona rzeżuchy

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak kiełkować rzeżuchę plus rzeżuchowe pesto skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...