Jak korzystać z alkoholomierzy i cukromierzy

Poradnik dodany przez: malinowynos_pl
24555 0

Wśród akcesoriów związanych z wyrobem domowego wina oprócz najbardziej znanych rzeczy takich jak baniaki, pojemniki fermentacyjne, butelki, mamy także nieco bardziej zaawansowane rzeczy jak alkoholomierze i  cukromierze. Jak nie trudno się domyślić, alkoholomierz wskaże nam procentową zawartość alkoholu w naszym destylacie na wino a cukromierz pokaże dokładną zawartość cukru. Dzięki temu po prostych obliczeniach dowiemy się jaką ostateczną moc będzie miało nasze wino. 

Alkoholomierze stosujemy przy nastawach o temperaturze 20 stopni Celsjusza. Zarówno bimber jak i wino, kiedy mają wyższą temperaturę, to wynik będzie niedokładny, więc warto najpierw zaopatrzyć się w termometr. A alkoholomierzy mamy sporo do wyboru na rynku. W poradniku zostaną omówione najpopularniejsze z nich.

W ten sam sposób film przedstawia cukromierze. Wszystko co powinniście o nich wiedzieć jest tutaj zawarte, więc pozostaje oglądać i kupić taki model, który najbardziej wam się przyda. 

Facebook - https://www.facebook.com/malinowynospl?fref=ts

Do poradnika Jak korzystać z alkoholomierzy i cukromierzy przypisano następujące tagi:

alkohole cukromierz alkoholomierz wyrób domowego wina akcesoria winiarskie sprawdzanie poziomu alkoholu w winie

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak korzystać z alkoholomierzy i cukromierzy skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...