Jak marynować grzyby

Poradnik dodany przez: Mceno00 16 Oct, 2013 - Grzyby
12466 0

Marynowane grzyby na zimę to najlepszy sposób na zachowanie grzybów w całości na później. Kilkanaście lat temu w co drugiej piwnicy były takie zapasy ale to też dlatego, że więcej ludzi chodziło na grzyby. No cóż, społeczeństwo się zmienia i mniej osób zbiera grzyby. Ale przynajmniej zostaje ich więcej dla prawdziwych zbieraczy amatorów. Marynowanie grzybów nie jest trudne i każdy sobie z tym poradzi. W końcu najtrudniejsze w przepisie na grzyby marynowane jest ... znalezienie grzybów :) No tak, bo nie w każdym roku grzybów jest dużo i trzeba wiedzieć kiedy najlepiej się wybrać do lasu. A każdy kto lubi smak grzybów i lubi je jako dodatek np. do obiadu powinien zaopatrzyć się w grzyby marynowane. Takie grzyby w occie można trzymać w domu lub w piwnicy. Ważne aby nie robić ich w dużych słoikach, bo po otwarciu na pewno tak szybko nie zjemy wielkiego słoja z grzybkami marynowanymi. Oprócz robienia takich słoików warto też część grzybów wysuszyć aby mieć i grzyby marynowane w occie i grzyby suszone

Składniki:

  • Słoiki
  • Grzyby
  • Woda
  • Ocet jabłkowy lub winny
  • Ocet spirytusowy
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Cukier
  • Sól

Film znajduje się w:

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak marynować grzyby skomentowało 1 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...