Jak namalować serce - latte art

Poradnik dodany przez: TaKarolina 20 Mar, 2018 - Kawa i Herbata
2566 0

Kawa i herbata to jednej z najchętniej wypijanych gorących napoi. Nie muszą jednak być jedynie zaparzone. Kawę z mlekiem można z powodzeniem ozdobić przy pomocy specjalnych technik, których używają bariści. Nie trzeba wielkich umiejętności manualnych. Ściśle określone instrukcje pozwolą wykonać latte art każdemu. W ten sam sposób można ozdobić espresso czy cappuccino. Na samym początku należy wlewać mleko pod powierzchnię pianki, z wysokości 15 cm. Wykonaj dwa kółka tak, że znajdziesz się z mlekiem blisko środka kubka czy filiżanki. Potem, zbliż dziubek z mlekiem do kawy i wykonuj zygzakowate, delikatne ruchy, które są niezbędne, aby powstało serce. W przeciwnym wypadku na kawie powstanie Ci zupełnie inny wzór. Na samym końcu musisz oddalić dzbanek z mlekiem znów na odległość 15 cm, aby zakończyć wzór. Romantyczne śniadanie z kubkiem kawy, udekorowanej sercem, to świetny pomysł na rocznicę czy walentynki. Zaskoczysz partnera swoją finezją i polotem. Jeśli jesteś fanem kawy espresso, na niej także możesz wykonać wzór, choć ze względu na rozmiar filiżanki, jest to bardzo trudne i wymaga wielu godzin ćwiczeń. Najlepszym jednak się udaje, dlatego z czasem i ty nabierzesz wprawy. Jeśli dopiero zaczynasz, musisz wykonać więcej kaw, aby poćwiczyć metodą prób i błędów. Bariści chętnie dzielą się swoją wiedzą, choć tajemnicę tych najbardziej efektownych wzorów, często zostawiają dla siebie. Zarówno espresso jak i kawa z mlekiem będą smakować jeszcze wyborniej, kiedy będą tak pięknie udekorowane. Latte art to jeszcze wiele ciekawych, interesujących wzorów, które możesz poznać włączając poszczególne filmy instruktażowe. 

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak namalować serce - latte art przypisano następujące tagi:

espresso cappuccino kawa i herbata kawa z mlekiem latte art kawa espresso

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak namalować serce - latte art skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...