Rzadko kto może sobie pozwolić na warzywa i owoce z ekologicznych upraw, a nawet własny ogródek nie zawsze gwarantuje, że będą całkiem wolne od zanieczyszczeń. Dlatego warto znać sposoby, które pomogą usunąć z nich nie tylko potencjalne zarazki, ale równocześnie pestycydy Oraz metale ciężkie.
Ten poradnik udowadnia, że można w prosty sposób zadbać o bezpieczeństwo dla zdrowia, gdy kupujemy owoce oraz różne warzywaw marketach lub na straganach, których właściciele zaopatrują się na giełdzie. Czasem sprzedawca nie mówi, z jakich upraw pochodzą produkty, a czasem nawet nie mamy jak tego sprawdzić. Wtedy zastanawiamy się, czy to na pewno zdrowa żywność czy zawiera substancje, które mogą nam zaszkodzić.
Na szczęście owoce i warzywa zawsze można umyć. Ale nie tak po prostu bieżącą wodą. To za mało, żeby usunąć wszystkie zanieczyszczenia i pestycydy. Kulinarni Pogromcy pokazują trik, który pozwoli się ich skutecznie pozbyć. W przeciwieństwie do szorowania szczotką nie narusza delikatnej skórki i miąższu, bo nie wymaga użycia nacisku. Dlatego nadaje się do takich delikatnych owoców i warzyw jak jabłka, pomidory, śliwki, gruszki czy do łatwo się rozpadających warzyw jak kalafior czy brokuł. Zastosowanie się do tego poradnika będzie kosztować dosłownie parę groszy, a zamieni marketowe owoce w bezpieczny składnik, idealny na Domowe receptury.
Pestycydy należy przed zjedzeniem na surowo, pieczeniem, gotowaniem czy przecieraniem całkowicie zmyć, gdyż mogą się kumulować w organizmie, powodować alergie, podrażnienia, a nawet dużo cięższe problemy i dolegliwości. Zdrowa żywność dla całej rodziny musi być wolna od takich substancji.