Crustowanie to nie tylko bardzo dobry sposób na "upiększenie" i dekorowanie drinka, ale i metoda na wkomponowanie dodatkowych smaków! Ale na czym to tak dokładniej polega? Jest to bardzo proste. Wystarczy przetrzeć rant kieliszka sokiem z cytryny lub limonki, a następnie obtoczyć go w wybranym przez siebie sypkim dodatku. Może to być przykładowo sól, cukier, starta skórka z cytrusa, świeże zioła, starta czekolada, wiórki kokosowe ... po prostu wszystko co tylko sobie wyobrazimy i co uznamy za pasujące do naszego drinka. Przepisy w których wykorzystuje się crustowanie są różne i każdy znajdzie coś dla siebie jak i sam wymyśli coś ciekawego.
Jeżeli chodzi o crustowanie to przykładowo znajdziecie je w takich drinkach jak Margarita czy Sidecar. Poniżej macie linki do tych przykłądowych drinków w których dekoruje się szklanki.
http://mojbar.pl/przepisy.htm#MARGARITA
http://mojbar.pl/przepisy.htm#SIDECAR_NAMED_DESIRE
Zachęcamy do używania metody dekorowania drinków również w innych przepisach.