Jak przygotować angielski sos miętowy

Poradnik dodany przez: BestRecipes
3208 0

Przepis z listą składników: http://allrecipes.pl/przepis/13088/angielski-sos-mietowy.aspx 

Z pewnością każdy chciałby czasem zjeść coś oryginalnego, czego jeszcze nie próbował. Warto w tym celu sięgać do innych kuchni niż na co dzień. Dobrym pomysłem na danie jest przepysznabaranina lub jagnięcina z unikalnym sosem, jakim jest angielski sos miętowy. Idealnie pasuje on do tłustych mięs, ale nie tylko, bowiem sprawdzi się także np. przy pieczonych warzywach.

Aby wykonać sos należy zaopatrzyć się w 180 ml octu słodowego, 60 ml octu białego 5%, 50 g białego cukru, 45 g drobno posiekanej mięty. Jak wykonać ten sos do mięsa? Jest to naprawdę niezwykle proste i każdy jest w stanie to zrobić. Otóż przede wszystkim trzeba wymieszać ze sobą w rondle ocet biały oraz ocet słodowy z cukrem i podgrzewać go, mieszając tak długo, aż cukier wreszcie ulegnie rozpuszczeniu. Kiedy całość powoli zacznie się gotować, konieczne jest dodanie mięty, wymieszanie, a później zdjęcie z ognia. Następnie należy odstawić rondelek, aby nasz sos mógł ostygnąć. Najlepiej będzie przelać go w tym celu do miseczki. Kiedy ostygnie, nadaje się do spożycia, ale oczywiście można także przelać go do słoika, zakręcić i umieścić w lodówce do czasu, aż postanowimy go zużyć. Oczywiście niektórzy decydują się na przygotowanie od razu większej ilości sosu. Jest to oczywiście możliwe, należy tylko przelać sos do sterylnych słoików, a potem zapasteryzować, dzięki czemu sosy nie zepsują się nam.

Z pewnością taki unikalny miętowy sos do mięsa przypadnie do gustu naszym domownikom, gościom itp. Jako marynata do mięsa sprawdzi się naprawdę idealnie, ale oczywiście nie tylko.

Do poradnika Jak przygotować angielski sos miętowy przypisano następujące tagi:

baranina sosy jagnięcina sos do mięsa marynata do mięsa sos miętowy

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przygotować angielski sos miętowy skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...