Jak przygotować angielski sos miętowy

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Sosy
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 29.08.2017 / 20:00
  • Odsłony: 2 246
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

BestRecipes

Do poradnika jak przygotować angielski sos miętowy przypisano następujące tagi:

Przepis z listą składników: http://allrecipes.pl/przepis/13088/angielski-sos-mietowy.aspx 

Z pewnością każdy chciałby czasem zjeść coś oryginalnego, czego jeszcze nie próbował. Warto w tym celu sięgać do innych kuchni niż na co dzień. Dobrym pomysłem na danie jest przepysznabaranina lub jagnięcina z unikalnym sosem, jakim jest angielski sos miętowy. Idealnie pasuje on do tłustych mięs, ale nie tylko, bowiem sprawdzi się także np. przy pieczonych warzywach.

Aby wykonać sos należy zaopatrzyć się w 180 ml octu słodowego, 60 ml octu białego 5%, 50 g białego cukru, 45 g drobno posiekanej mięty. Jak wykonać ten sos do mięsa? Jest to naprawdę niezwykle proste i każdy jest w stanie to zrobić. Otóż przede wszystkim trzeba wymieszać ze sobą w rondle ocet biały oraz ocet słodowy z cukrem i podgrzewać go, mieszając tak długo, aż cukier wreszcie ulegnie rozpuszczeniu. Kiedy całość powoli zacznie się gotować, konieczne jest dodanie mięty, wymieszanie, a później zdjęcie z ognia. Następnie należy odstawić rondelek, aby nasz sos mógł ostygnąć. Najlepiej będzie przelać go w tym celu do miseczki. Kiedy ostygnie, nadaje się do spożycia, ale oczywiście można także przelać go do słoika, zakręcić i umieścić w lodówce do czasu, aż postanowimy go zużyć. Oczywiście niektórzy decydują się na przygotowanie od razu większej ilości sosu. Jest to oczywiście możliwe, należy tylko przelać sos do sterylnych słoików, a potem zapasteryzować, dzięki czemu sosy nie zepsują się nam.

Z pewnością taki unikalny miętowy sos do mięsa przypadnie do gustu naszym domownikom, gościom itp. Jako marynata do mięsa sprawdzi się naprawdę idealnie, ale oczywiście nie tylko.

Kategoria: Sosy

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przygotować angielski sos miętowy skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków