Jak przygotować barszcz czerwony

Poradnik dodany przez: Mceno00
21074 0

Podobno nie ma świąt bez Kevina na Polsacie i nie ma świąt bez barszczu czerwonego. O ile to pierwsze pewnie trochę naciągane jest to to drugie jest czysta prawdą. Czy ktoś wyobraża sobie święta bożonarodzeniowe bez barszczu czerwonego? Prawdziwy domowy barszcz po prostu musi być. Albo chociaż niech będzie jakiś kupny ale dobrze doprawiony. W końcu skoro święta to tradycja, to barszcz czerwony także jest tradycyjną pozycją. Oczywiście najlepszy jest domowy barszcz i taki właśnie zobaczycie w tym poradniku. Sporo składników, sporo gotowania ale smak niepowtarzalny. Można też zrobić barszcz czerwony czysty jak ktoś lubi. A dodam jeszcze, że barszcz czerwony można zrobić zarówno w postnej wersji, czyli tak jak się go podaje na wigilię (najlepszy z uszkami z grzybami) lub w wersji mięsnej, na inne dni świąteczne.

Domowy barszcz zachęcam przygotować bo to własnie w okresie świątecznym mamy trochę więcej czasu na wykonywanie tego typu dań. Zapraszam na barszcz wigilijny wykonany od podstaw.

Składniki:

  • około 1-1.5 kg buraków czerwonych
  • 1 seler
  • 2-3 pietruszki
  • 1 por
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 suszone grzyby
  • 300 ml barszczu czerwonego
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3-4 łyżeczki cukru lub więcej
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego w razie potrzeby
  • 1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub pszennej (opcjonalnie)

Do poradnika Jak przygotować barszcz czerwony przypisano następujące tagi:

potrawy świąteczne barszcz czerwony przepis na barszcz czerwony domowy barszcz barszcz wigilijny barszcz czerwony czysty

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przygotować barszcz czerwony skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...