Jak przygotować boczek po koreańsku (Bossam)

Poradnik dodany przez: kejsza 27 Jan, 2019 - Wieprzowina
1796 0

Po pewnym czasie, rodzima kuchnia wydaje nam się być nieco nużąca. Wciąż powtarzające się te same dania w codziennym jadłospisie wprowadzają w nasze życie uciążliwą rutynę i odbierają przyjemność z jedzenia, oraz odkrywania nowych smaków. Warto więc czasem urozmaicić dietę o przepisy pochodzące z różnych zakątków świata, nawet tak odległych jak Azja.
Definicją, jaką charakteryzuje się kuchnia koreańska są aromatyczne przyprawy. Imbir, czosnek, czarny pieprz, kawa, pasta miso, olej sezamowy. Te wszystkie składniki nadają potrawom iście koreański i niepowtarzalny charakter.
Wideoporadnik przedstawia ciekawy przepis na dania z wieprzowiny. Dzięki niewątpliwym walorom smakowym, należy do najczęściej wybieranych mięs przez Polaków.
Większość elementów potrzebnych nam do stworzenia takiej potrawy, bez problemu dostaniemy w swojej okolicy. Nawet tak egzotyczny składnik jakim jest pasta miso, można dziś dostać w popularnym dyskoncie. W przypadku gdy jej nie znajdziemy, jak zawsze uratuje nas internet i szybki kurier. Każdego ucieszy również, szeroko uwielbiany, główny element dania jakim jest boczek. Ten banalny przepis opiera się na długim gotowaniu mięsa. Dzięki powolnej obróbce w aromatycznych dodatkach, wieprzowina nabiera zaskakującego, azjatyckiego smaku. Takie mięso warto łączyć z typowymi komponentami kuchni wschodniej, jak kimchi, liście perilla, czy marynowana rzodkiew.
Bossam - czyli boczek w koreańskim stylu, to nie tylko świetny pomysł na obiad. Bardzo dobrze sprawdzi się także jako element zimnej płyty na rodzinnych przyjęciach. Z pewnością, swoim smakiem zaskoczysz wszystkich gości.

Składniki:

  • 900 gram boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 główka czosnku
  • 7 plasterków korzenia imbiru ze skórką
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 saszetka kawy rozpuszczalnej - ok 1 łyżeczki
  • 1 łyżka miso
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 750-1000 ml zimnej wody
  • sos:
  • 1 łyżka gochujang
  • 1/2 łyżeczki miso
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej dymki
  • kilka kropel oleju sezamowego
  • liście sałaty kimchi
  • marynowana rzodkiew

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak przygotować boczek po koreańsku (Bossam) przypisano następujące tagi:

przepisy boczek wieprzowina pomysł na obiad kuchnia koreańska dania z wieprzowiny olej sezamowy

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przygotować boczek po koreańsku (Bossam) skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...