Jak przygotować bombowo zapiekany makaron z serem

Poradnik dodany przez: jushyreny
3128 0

Cześć, dziś bardzo prosty przepis na zapiekany makaron z serem. Przepis jest bardzo prosty wystarczy ugotować makaron, połączyć go z przygotowanym wcześniej sosem beszamelowym i sporą ilością sera - takiego który dobrze się topi - najlepiej wybrać ser cheddar i mozarellę. Kluczowym elementem w tym daniu jest chrupiąca skorupka, która powstaje na wierzchu zapiekanki serowej - nie zapomnijcie więc obficie posypać wierzchu makaronu sporą ilością sera i bułką tartą. Możecie też podrasować swój zapiekankę z makaronem i serem dodając do niego pokrojony i podsmażony na chrupko boczek oraz ugotowane wcześniej brokuły. Szczegóły przepisu znajdziecie też na blogu www.panifotografgotuje.eu 

Potrzebne składniki to: 250 gram drobnego makaronu, po 100 gram sera cheddar i mozarella (im więcej tym lepiej), dwie łyżki masła, dwie łyżki mąki pszennej, dwie szklanki mleka oraz przyprawy - dwa liście laurowe, dwie ostre papryczki, łyżeczka gałki muszkatołowej i białego pieprzu po za tym 3 łyżeczki musztardy dijon oraz sól i pieprz, a na koniec trochę zielonego szczypiorku bądź koperku dla ozdoby. Połączenie makaronu z serem spisuje się tutaj doskonale.

Taka zapiekanka makaronowa jest nie dość że pożywna to jeszcze tania co czyni ją doskonałym pomysłem na kolację. Jeśli lubicie temat ziemniaków i zapiekanek tutaj znajdziecie świetny przepis na prawdziwie francuską zapiekankę ziemniaczaną: http://kulinaria.spryciarze.pl/zobacz/jak-zrobic-prawdziwie-francuska-zapiekanke-ziemniaczana
Z doborem składników, a przede wszystkim serów można jak najbardziej eksperymentować zależnie od gustów.

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak przygotować bombowo zapiekany makaron z serem przypisano następujące tagi:

ryż i makarony makaron z serem pomysł na kolację zapiekanka z makaronem sos beszamelowy zapiekanka makaronowa

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przygotować bombowo zapiekany makaron z serem skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...