Jak przygotować ceviche - krewetki i przegrzebki

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Owoce morza
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 09.09.2017 / 14:00
  • Odsłony: 2 393
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

BestRecipes

Do poradnika jak przygotować ceviche - krewetki i przegrzebki przypisano następujące tagi:

Przepis i lista składników: http://allrecipes.pl/przepis/13226/ceviche-z-przegrzebkow-i-krewetek.aspx

Szukając nowych pomysłów na smaczną przekąskę warto zainteresować się niestandardowym pomysłami, zaczerpniętymi z kuchni świata. Doskonałym przykładem na coś szybkiego i smacznego, co także może zaskoczy gości, jest ceviche. Jest to po prostu surowa ryba, która została zamarynowana w cytrusowym sosie z limonek i cytryn oraz innych owoców. Do przygotowania ceviche potrzebujemy krewetek i przegrzebków, sześciu limonek, jednej cytryny, jednej cebuli, jednego surowego ogórka, jednego pomidora, jednej papryczki jalapeno lub zielonego chili, jednej papryczki serrano, pęczku kolendry, oliwę, sól oraz pieprz do smaku. Przyrządzanie zaczynamy od wyciśnięcia soku z przygotowanych limonek i cytryny. Następnym krokiem jest pokrojenie cebuli w malutkie kosteczki oraz obranie ogórka i posiekanie go. To samo robimy z pomidorem i zieloną papryczką jalapeno lub zielonym chili, w zależności od tego co preferujemy i na co mamy ochotę. Jeśli chcemy, by owoce morza były mniej ostre to usuwamy pestki. Kroimy również papryczkę serrano, jednak w jej roli sprawdzi się także druga papryczka jalapeno lub chili, jeśli jej nie posiadamy lub nie lubimy. Szatkujemy kolendrę. W końcu przechodzimy do głównego punktu naszego przepisu - przegrzebków. Opłukujemy 450 gram owoców morza i usuwamy mały mięsień boczny jeśli występuje. Następnym krokiem są krewetki, z których usuwamy ogonki. Przegrzebki i krewetki wsypujemy do ceramicznej lub szklanej miski i zalewamy je sokiem z limonek i cytryny, który "ugotuje" owoce morza. Dodajemy wszystkie posiekane wcześniej warzywa, posypujemy poszatkowaną kolendrą, polewamy oliwą. By nadać smak sypniemy szczyptą soli i pieprzu. Smacznego!

Inne przepisy na owoce morza: http://allrecipes.pl/przepisy/owoce-morza.aspx 

Kategoria: Ryby i owoce morza > Owoce morza

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przygotować ceviche - krewetki i przegrzebki skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków