Jak przygotować Czulent - tradycyjna żydowska potrawa

Poradnik dodany przez: Brona80 06 Oct, 2015 - Wołowina
8376 0

Wołowina to ten gatunek mięsa, któremu nie możemy się praktycznie oprzeć. Dania z wołowiny mają to do siebie, że jej smaku nie można pomylić z żadnym innym mięsem. Wołowina i przepisy na jej przygotowanie, to tak naprawdę indywidualna kwestia każdego z nas.

Tradycyjne dania mają to do siebie, że wiele z nich opiera się na niej. Dzięki temu mamy niepowtarzalny smak i aromat.

Czulent to tradycyjna potrawa żydowska. Wiele osób jej nie zna, ale uwierzcie, że jej smak może niejednego porwać :).

Zasubskrybuj mój kanał i daj łapkę w górę jak się podobają moje przepisy :) Polub mój fanpage - Fanpage: https://www.facebook.com/bigfatdaddypl

Składniki: pół kg fasoli białej szklanka jaglanej kaszy 1 kg ziemniaków 1 kg wołowiny 4 cebule główka czosnku słodka papryka tymianek, kminek pieprz i sół do smaku imbir, gałka muszkatołowa około litra bulionu wołowego sól Fasolę po wcześniejszym namoczeniu w wodzie, najlepiej wieczorem zalać wodą, na rano będzie gotowa, zalewamy wrzątkiem. Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, ziemniaki kroimy w plastry, cebulę w pióra a mięso w kostkę. Składniki przekładamy do osobnych misek. Cebulę i mięso podsmażamy ale mięso tylko 3 minuty aby zamknąć pory. Odcedzamy fasolę. W naczyniu układamy składniki jak na zapiekankę, mięso, cebula, ziemniaki, fasola, kasza jaglana, w filmie zrobiłem odwrotnie :) ilość warstw zależy od tego ile macie składników. Warstwę z cebulą przyprawiamy podanymi wyżej przyprawami do smaku.Całość zalewamy gorącym bulionem wołowym, tak aby sięgał około 2 cm ponad potrawę. Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 3 godziny, potem wkładamy na górę jajka i ponownie wstawiamy do piekarnika na 7 godzin ale do temperatury 80 - 90 stopni. Smacznego.

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak przygotować Czulent - tradycyjna żydowska potrawa przypisano następujące tagi:

wołowina wołowina przepisy tradycyjne dania czulent potrawa żydowska dania z wołowiny

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przygotować Czulent - tradycyjna żydowska potrawa skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...