Jak przygotować dobre danie - tatar wołowy

Poradnik dodany przez: riotsy
7521 0

W dzisiejszym moim filmiku zobaczycie mój przepis na tatara z wołowiny - prosto, łatwo i elegancko.

Tatar wołowy inaczej zwany befsztykiem tatarskim to potrawa podawana na różne sposoby. W Polsce tatar najczęściej wykonuje się z siekanej wołowiny z określonymi dodatkami, danie to serwuje się zazwyczaj jako przystawka czy zakąska. Natomiast we Francji tatar powstaje z mięsa mielonego i jest to danie główne, do którego podaje się gotowane, gorące ziemniaki. Choć istnieje wiele wariantów tego dania na szybko, bo można spotkać i tatara ze śledzia i z łososia jaki i z owoców morza, to myślę, że niekwestionowanym królem pozostaje tatar wołowy.

Do przygotowania tej potrawy z mięsa będę potrzebował na jedną porcję około 100 gramów wołowiny, którą kroję na samym początku na jak najcieńsze paseczki. Następnie kroimy je w kosteczkę i na końcu siekamy ostrym nożem. Kiedy mięso zaczyna pryskać na boki i wydaje się wysychać podlewamy je łyżką dobrej oliwy oraz maggi, które nadadzą fantastycznego smaku i sprawią, że mięso zacznie pięknie błyszczeć. Ważne jest aby w trakcie siekania co jakiś czas sprawdzać i smakować mięso, aby uzyskać odpowiednią dla nas konsystencję. Tatara wołowego można podać na talerzu lub desce, można go uformować ręcznie, ja pomogłem sobie okrągłą foremką, ale możecie też wykorzystać do tego np. miseczkę. Do tej szybkiej i eleganckiej potrawy z mięsa możecie dodać wybrane przez siebie, ulubione składniki. U mnie jest to czerwona cebula, pokrojona w bardzo drobną kosteczkę. Dodałem również drobno pokrojone kapary, ogórka oraz pieczarki marynowane. Na koniec w wołowinie robimy zgrabną dziurkę, do której wbijamy świeże żółtko. Do tego na koniec kawałek ulubionego pieczywa i świeżo mielony pieprz i tatar gotowy. Smacznego!

 

 

Do poradnika Jak przygotować dobre danie - tatar wołowy przypisano następujące tagi:

wołowina tatar danie na szybko potrawy z mięsa tatar wołowy przepis na tatara z wołowiny

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przygotować dobre danie - tatar wołowy skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...