Curry przepis na genialny a jednocześnie prosty w wykonaniu obiad, czyli piersi z kurczaka w sosie curry z dodatkiem masła orzechowego bez cukru. Curry to coraz popularniejsza w Polsce potrawa z krajów azjatyckich, która zyskała popularność w efekcie licznych podróży oraz otwieraniu kolejnych restauracji z kuchnią azjatycką. Ten smakowity sos może być znakomity na obiad, nie wymaga bowiem wiele pracy, a świetnie smakuje z dodatkiem ryżu, makaronu lub cienkich chlebków pita, którymi wycieramy sos.
Do przygotowania curry z kurczaka przygotowujemy piersi z kurczaka pokrojone w kostkę, masło orzechowe bez cukru, 1 czerwoną paprykę pokrojoną w paski, 1 średnią cukinię pokrojoną w kostkę, a także mieszankę przypraw: po jednej łyżce mielonej kolendry, kuminu, mielonej kurkumy, pieprzu cayenne, słodkiej papryki oraz pół łyżki soli. Wszystkie przyprawy należy wymieszać ze sobą i połowę tej mieszanki dodajemy do kurczaka obtaczając dokładnie w nich każdy kawałek kurczaka. Można zostawić je nawet na całą noc w lodówce lub marynować krótko. Zamarynowane mięso obsmażamy krótko na maśle klarowanym. Na tej samej patelni obsmażamy następnie jedną średnią cebulkę białą, pokrojoną w kostkę, dodajemy do niej świeży czosnek wymieszany ze świeżym, startym imbirem, lekko obsmażając przez trzy minuty. Po tym czasie wsypujemy na patelnię pozostałą część mieszanki przypraw i zalewamy ok. 100 ml bulionu drobiowego lub innego. Następnie dodajemy cukinię i paprykę, które znowu zalewamy bulionem, a następnie dodajemy koncentratu pomidorowego, a na koniec kurczaka. Całość doprawiamy także masłem orzechowym nadającym temu obiadowi wyjątkowy smak.