Jak przygotować grochówkę na wypasie

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Zupy
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 22.07.2015 / 08:00
  • Odsłony: 8 962
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

Brona80

Do poradnika jak przygotować grochówkę na wypasie przypisano następujące tagi:

Pamiętajcie o wcześniejszym przygotowaniu grochu do grochówki. Groch trzeba mocno wypłukać aż do uzyskania czystej wody. Następnie trzeba go zalać wodą tak, aby był cały zakryty i odstawić na 3-4h. Po tym czasie przelewacie groch wraz z wodą do rosołu i gotujecie do miękkości. Gdy groch na grochówkę zmięknie, trzeba dodać włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki i wytopiony razem z kiełbasą boczek. Pozostaje jeszcze gotować wszytko przez około 10-15 minut, wsypać majeranek i przyprawy, doprawić solą i pieprzem i ... zupa grochówka gotowa. 

Taka zupka to prawdziwy obiad dla faceta. Nie potrzeba drugiego dania jeśli przygotowana jest grochówka na wypasie. Szybko się można nią najeść a w ziemie jest mega rozgrzewająca. Takie zupy to my faceci lubimy najbardziej. Po prostu musi być to zupa treściwa jak to mówią i grochówka z tego przepisu właśnie taka jest. Wykorzystaj ten pomysł na obiad przy najbliższej okazji. Tylko pamiętaj o wcześniejszym przygotowaniu grochu!

Polub fanpage: https://www.facebook.com/bigfatdaddypl

 

  • SKŁADNIKI

  • 400 g grochu w połówkach
  • 300 g boczku
  • 1 kiełbasa ok 250-300g
  • 4 litry rosołu
  • 5 ziemniaków
  • 250 g włoszczyzny w paskach
  • przyprawy: majeranek; bazylia; oregano; sól; pieprz; czosnek mielony do smaku

Kategoria: Zupy

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przygotować grochówkę na wypasie skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków