Jak przygotować pieczonego królika z warzywami i puree

Poradnik dodany przez: MarlenaDixi
35332 0

Królik pieczony z warzywami i puree. Przygotowanie, marynowanie i pieczenie. Przepis na wyjątkowy, niedzielny obiad. Mięso królika nadal jest mało u nas popularne a to chyba dlatego, że ludzie nie wiedzą jak je przygotować. Zobacz, że nie jest to takie trudne. Przepis w skrócie. Królika trzeba zalać maślanką i stawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia płuczemy go z maślanki, suszymy, nacieramy oliwą i czosnkiem i dodajemy przypraw. Tak przygotowanego wsadzamy na 2 godziny do lodówki. Potem wyciągamy i układamy w naczyniu żaroodpornym na warzywach, które uprzednio układamy. Dolewamy bulionu i do piekarnika na 180 stopni na dwie godziny.

Składniki:

  • tuszka królika w biedronce ok 26 zł/kg
  • maślanka naturalna
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • oliwa
  • czosnek
  • warzywa na spodzie naczynia żaroodpornego:
  • marchewka w talarki
  • cebula dowolnie pokrojona
  • bulion warzywny do podlania królika

Do poradnika Jak przygotować pieczonego królika z warzywami i puree przypisano następujące tagi:

królik pieczony królik królik pieczenie przygotowanie królika królik piekarnik królik w piekarniku

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przygotować pieczonego królika z warzywami i puree skomentowało 1 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...