Jak przygotować piernik z migdałami i rodzynkami

Poradnik dodany przez: Kilimandzarooo
15608 4

Niektóre ciasta i przepisy to typowo świąteczne pozycje, które wykonujemy raz w roku w imię tradycji. Niektórzy nawet nie za bardzo lubią niektórych dań, które pojawiają się na świątecznym stole. Wiem, że tak też jest z piernikami świątecznymi. Niby ciągle są na stole ale jakiegoś wielkiego zainteresowania nie ma. Może to dlatego że zwykłe pierniki są po prostu ... średnie w smaku i nie mają w sobie nic wyjątkowego. Jeżeli lubisz smak piernika albo po prostu chcesz zrobić pierniki świąteczne to może zamiast zwykłego przepisu na piernik spróbuj  czegoś takiego. Ten przepis na piernik trochę się różni od innych receptur ale idea świątecznego piernika pozostaje ta sama. Zobacz jak zrobić piernik który będzie naprawdę dobry i który na pewno Ci się uda. 

W pierniku świątecznym trzeba zadbać o to aby nie był suchy tak jak np. pierniczki ciasteczka wypiekane w piekarniku. To musi być nieco wilgotne ciasto, które dobrze będzie na spróbowanie i które nie będzie zostawać na talerzu. Tylko pamiętajcie aby użyć prawdziwego miodu a nie taniego chińskiego.

Składniki:

  • 3.5 szklanki maki
  • 0.5 kostki masła
  • 8 łyżek prawdziwego miodu
  • 1.5 szklanki kwaśnej śmietany
  • Przyprawa do piernika
  • 3/4 szklanki cukru
  • Łyżka kakao
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 garstki rodzynek
  • Garstka migdałów
  • Szczypta soli

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak przygotować piernik z migdałami i rodzynkami przypisano następujące tagi:

potrawy świąteczne przepis na piernik piernik z rodzynkami piernik z migdałami piernik świąteczny jak zrobić piernik

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przygotować piernik z migdałami i rodzynkami skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...