Jak przygotować przystawkę - pieczony pasternak

Poradnik dodany przez: BestRecipes
11868 0

Pieczony pasternak to świetny dodatek do obiadu, lub taka mała przekąska w ciągu dnia albo pomysł na kolację. Przygotowanie takiej przystawki to bardzo prosta rzecz a dzięki temu, że pieczemy pasternaka to wydobywamy z niego niesamowitą słodycz jakiej trudno szukać wśród innych warzyw czy nawet owoców.

Pieczony pasternak to niezwykła przystawka, to przepis który musisz spróbować. Pasternak jest u nas dosyć mało popularny i jest traktowany jako zwykłe warzywo, które najczęściej dodajemy jako jeden z wielu składników zup. Nigdy pasternak nie gra głównej roli w daniu. Ale dzisiaj to się zmieni. Dzisiaj pomysł na przystawkę to popisowa szansa pasternaka. Czy się sprawdzi? To już musicie ocenić sami po jego przygotowaniu i spróbowaniu. 

Ale w ciemno można polecić ten przepis jako dodatek do obiadu, dodatek do mięsa i oczywiście jako przystawkę lub ... pomysł na prosta kolację (no bo przecież na kolację nie powinno się dużo jeść)

Zapraszam do tego przepisu i do spojrzenia na pasternaka z nieco innej perspektywy

Składniki:

  • 4 korzenie pasternaku obrane i pokrojone w grube słupki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej
  • czarny mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak przygotować przystawkę - pieczony pasternak przypisano następujące tagi:

przystawki warzywa i owoce pomysł na kolację dodatek do obiadu pomysł na przystawkę pasternak pieczony pasternak dodatki do obiadu dodatki do mięsa

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przygotować przystawkę - pieczony pasternak skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...