Jak przygotować sałatkę z czerstwym chlebem - panzanella

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Sałatki i surówki
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 08.12.2018 / 10:24
  • Odsłony: 240
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

Zenderos

Do poradnika jak przygotować sałatkę z czerstwym chlebem - panzanella przypisano następujące tagi:

Kuchnia włoska jest uwielbiana przez wiele osób. Choć pierwsze skojarzenie z kuchnią włoską to na pewno pizza, to koniecznie trzeba poznać również inne specjały. Warto pamiętać, że kuchnia włoska to także inne potrawy np. sałatki i surówki na bazie świeżych warzyw, gdzie rolę główną pełnią pomidory i pomidorki cherry. Sałatki mogą być pomysłem na obiad, jak i przystawką. Ale co zrobić, jak przyjdzie ochota na kuchnię włoską, a w lodówce mamy tylko pomidory, a w chlebaku czerstwy chleb? Otóż można wykonać coś z niczego, czyli pyszną i pożywną sałatkę panzanella. Jest ona banalna w przygotowaniu, nawet laik i beztalencie kulinarne sobie poradzi z tym przepisem. Na samym początku kroimy czerstwy chleb w kostkę, następnie smażymy go na oliwie, posypując solą, oregano. Warto jeszcze dodać czosnek. Chwilę smażymy i już nasze grzanki są gotowe. W misce umieszczamy pokrojone pomidory, warto jeszcze dodać kapary, bazylię i inne ulubione włoskie zioła. Całość zalewamy oliwą i olejem balsamicznym. Doprawiamy jeszcze solą i czosnkiem. Następnie całość mieszamy. Pozostaje już tylko dodać grzanki i pyszna sałatka jest już gotowa. Taka sałatka to nie tylko pomysł na obiad, ale również pyszne i pożywne danie, które zasmakuje wszystkim. Warto je przygotować, gdy odwiedzą nas niespodziewanie goście. Zamiast zamawiać dania typu fast food zdecydowanie lepiej przygotować sałatkę panzanella. Zajmie to jedynie kilka minut i już po tym czasie możemy cieszyć się intensywnym smakiem tego dania. Zatem nie pozostaje nic innego, jak tylko je wypróbować. Na pewno tego nie pożałujesz.

  • SKŁADNIKI

  • Składniki na grzanki:
  • 1/2 bochenka czerstwego chleba
  • 1/4 szklanki oliwy extra verigne
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • Składniki na sałatkę:
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 5 łyżek oliwy extra virgine
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 300 g dojrzałych pomidorów (różnych odmian i kolorów)
  • sól pieprz
  • Dodatkowo: Parmezan do podania

Kategoria: Sałatki i surówki

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przygotować sałatkę z czerstwym chlebem - panzanella skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków