Śledzie po kaszubsku to śledzie z dodatkiem cebuli, przesiąknięte aromatami liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu i koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakują na drugi dzień. Ten przepis na śledzie to ukłon w stronę regionalnej kuchni kaszubskiej. Nie będzie to klasyczny przepis na śledzie po kaszubsku a moja wersja tego dania, które mam nadzieję wam zasmakuje.
To danie i ten przepis najczęściej kojarzy się z jednym ze świątecznych dań, chociaż na pewno są osoby które częściej robią śledzie po kaszubsku. Matiasy można naprawdę fantastycznie przygotować, tylko wiadomo, trzeba wiedzieć jak i trzeba znaleźć sprawdzony przepis. No i w tym przypadku pamiętajcie, że to danie trzeba przygotować wcześniej. Matiasy na wigilię po prostu muszą się dobrze "przegryźć" aby miały świetny smak.
Zachęcam do spróbowania tego przepisu i do wykonania śledzi po kaszubsku na nadchodzące święta.