Jak przygotować smaczny makowiec

Poradnik dodany przez: anastacia
13542 0

Makowiec lub strucla z makiem zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie. Typowe ciasto, często podawane podczas świąt. Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały, (namoczone, całe) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej skórki pomarańczowej. Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście, zaś "dziewczyny tarły mak na Wigilię aby rychło wyjść za mąż".

Składniki:

  • 300 gram mąki pszennej
  • Pół szklanki cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek śmietany kujawskiej
  • 14 dg twarogu
  • Masa makowa
  • Cukier puder
  • Cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do poradnika Jak przygotować smaczny makowiec przypisano następujące tagi:

makowiec makowca ciasta i torty ciasto z makiem przepis na makowiec masa makowa

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przygotować smaczny makowiec skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...