Jak przygotować suszoną wołowinę

Poradnik dodany przez: Milordzik
4248 0

Witam. Ostatnio suszyłem wołowinę i postanowiłem wam ją pokazać. Myślę, że przyda się niejednej osobie do podręcznego zestawu przetrwania albo po prostu jako przekąska. 

Przepis na wołowinę jest stosunkowo prosty i nie wymaga od nas za wiele zachodu. Suszona wołowina ma wiele zalet. Jedną z nich jest na przykład termin przydatności do spożycia. Podczas procesu suszenia odparowuje woda przez co nasze suche mięso może być przechowywane w niewymagających warunkach przez długi czas. 

W warunkach wyprawowych „jerky beef” może służyć, jako wysokobiałkowa przekąska, której powolne żucie wzmacnia dodatkowo poczucie sytości. Na campingu suszoną wołowinę możemy natomiast wykorzystać, jako podstawę do sporządzenia bulionu.

Pierwotnie suszoną wołowinę wymyślili północnoamerykańscy Indianie, którzy pasy mięsa z bizona suszyli na słońcu. Obecnie suszoną wołowinę, jako gotową przekąskę możemy znaleźć w wielu delikatesach. Najlepiej jednak przygotować suszoną wołowinę samodzielnie.

A jak to zrobić? 

Mięso myjemy i wkładamy do zamrażalnika na 1-2 godziny.  Dzięki lekkiemu zmrożeniu mięso będzie można pociąć na cieńsze plasterki. Mięso tniemy w poprzek włókien na plastry o grubości 0,5-1cm, a następnie na wąskie paski.

 

Zapraszam Was serdecznie! :)

Grupa dla widzów Polish Young Knifehuman from YT: https://www.facebook.com/groups/1104215596284248/

Mój fanpage na którym znajdziecie zapowiedzi filmów: https://www.facebook.com/LasowyYT

 

Zapraszam na kanał Young Huntera, który mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:).

https://www.youtube.com/channel/UClnmY3CGWkMawEOuhrm8orA/videos

Jeśli masz jakieś pytania pisz w komentarzu bądź na michaleon234@gmail.com

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak przygotować suszoną wołowinę przypisano następujące tagi:

wołowina przepis na wołowinę suszona wołowina suszone mięso suche mięso beef jerky przepis

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przygotować suszoną wołowinę skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...