Jak przygotować Wielkanoc - mazurek na półkruchym spodzie

Poradnik dodany przez: frytaska
13398 0

Mazurek wielkanocny i sposób na jego wykonanie. Ten przepis to klasyczna propozycja ciasta na Wielkanoc. Oczywiście w różnych regionach Polski mazurek wielkanocny jest więcej lub mniej popularny, nie mniej jednak praktycznie wszyscy go znają. Przepis na mazurka to sporo składników i sporo czasu potrzebnego na jego wykonanie. Nie jest to szybkie ciasto, jednak w święta zazwyczaj mamy trochę więcej czasu na kuchenne podboje tak więc zapraszam do spróbowania swoich sił z tym słodkim kulinarnym wyzwaniem. 

Ta wersja mazurka wielkanocnego nasycona jest bakaliami z masą brzoskwiniową.Składniki dodatkowo możecie jedna sobie zmodyfikować według własnych upodobań.

Poradnik pokazuje wszystko co potrzebne aby można było wykonać to ciasto na Wielkanoc. Przepis jest dokładny ale po jeszcze więcej szczegółów i po wersję tekstową zapraszam na bloga: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/03/mazurek-pychota-na-pokruchym-ciescie.html

Sprawdźcie tez profil na Facebooku:
https://www.facebook.com/DomogrodPyszneprzepisy

Składniki:

  • 2 płaskie szklanki mąki pszennej lub tortowej (500 ml - około 300 g)
  • 125 g masła lub margaryny
  • około 200 g bakalii
  • 2 łyżki śmietany 12 lub 18%
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • płaska łyżka cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • starta skórka z cytryny
  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • około 150 g dżemu brzoskwiniowego lub o podobnym kolorze

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak przygotować Wielkanoc - mazurek na półkruchym spodzie przypisano następujące tagi:

ciasta i torty ciasto na wielkanoc wielkanoc przepisy mazurek wielkanocny ciasta na wielkanoc przepisy przepis na mazurka

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przygotować Wielkanoc - mazurek na półkruchym spodzie skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...