Jak przygotować wieprzowinę - pulled pork

Poradnik dodany przez: BestRecipes 23 Aug, 2017 - Wieprzowina
2570 0

Poniżej przedstawiam przepis na mięso, które wywodzi się ze Szwecji. Jest to pulled pork, czyli nic innego jak szarpana wieprzowina.
Od 1 kg łopatki odkrój nadmiar tłuszczu, następnie posmaruj 3 łyżkami musztardy i równomiernie posyp przyprawą do mięsa wieprzowego. Łopatę odłóż na godzinę, a w tym czasie przygotuj domową wędzarnię: na kratkę wysyp warstwę węgla grillowego a pomiędzy włóż 3 duże kawałki drzewa (może to być jabłoń, orzech, śliwa lub orzesznik). Całość przykryj warstwą rozżarzonych węgli, na górze postaw stalową miskę z gorącą wodą przykrytą folią aluminiową, ale niezbyt szczelnie. Na misce umieść podwójny ruszt, na którym połóż zamarynowane mięso. Pierwszy etap wędzenie prowadź w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 3 godziny. W międzyczasie przygotuj marynatę: 125 ml soku jabłkowego wymieszaj dokładnie z 2 łyżkami miodu i 4 łyżkami brązowego cukru. Kiedy pierwszy etap wędzenia się skończy, wyjmij łopatkę z wędzarni, połóż ją na folii aluminiowej i polej marynatą, a na wierzchu połóż 50g masła pokrojonego w kostkę. Całość ciasno i szczelnie owiń dwoma kawałkami folii. Mięso połóż z powrotem na wędzarni i wędź przez kolejne 3 godziny, do czasu aż temperatura w środku łopatki osiągnie 90 stopni Celsjusza. Przygotuj glazurę: 250 ml sosu BBQ wymieszaj z 1 łyżką przyprawy do wieprzowiny i dolej 125 ml soku jabłkowego. Kiedy upłynie czas wędzenia, odwiń mięso i po wierzchu równomiernie rozsmaruj kilka łyżek glazury, a następnie wędź je jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij je z wędzarni, odlej sos do rondelka, a mięso rozdziel rękoma w misce. Dodaj do niego resztę glazury oraz taką ilość sosu z rondelka by całość nabrała odpowiedniej wilgotności. Wszystko dokładnie wymieszaj. Mięso pieczone w ten sposób będzie miało delikatnie słodkawy smak i będzie wprost rozpływać się w ustach.

Przepis i lista składników: http://allrecipes.pl/przepis/11882/pulled-pork-czyli-wieprzowina-dlugo-wedzona.aspx

Inne przepisy na pieczeń wieprzową: http://allrecipes.pl/przepisy/tagi-2690/pieczen-wieprzowa.aspx

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak przygotować wieprzowinę - pulled pork przypisano następujące tagi:

mięso wieprzowina pulled pork mięso pieczone przepisy na mięso

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przygotować wieprzowinę - pulled pork skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...