Jak przygotować wigilijne danie - kulebiak z kapustą i grzybami

Poradnik dodany przez: Niezgaszona
18395 5

Kulebiak to potrawa pochodząca z kuchni kresowej. Pewnie mało osób słyszało o tym daniu wigilijnym, które przygotowuje się tradycyjne od wielu pokoleń. Kulebiak to duży, pieczony pieróg, który jest nadziewany farszem z mięsa (czasem z ryb) z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw. W wersji dania na wigilię, farsz zawiera głównie kapustę i grzyby. Kulebiak i przepis na niego oryginalnie pochodzi z Ukrainy. Ale dla ciekawskich można jeszcze dopowiedzieć, że kulebiak to również potrawa regionalna z naszych ziem a dokładniej z województwa podlaskiego. Jednak tam pieczony pieróg zrobiony na bazie ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów jest podawany na Wielkanoc. 

Do kulebiaka najlepiej pasuje barszcz czerwony a sam kulebiak najlepiej smakuje na ciepło, tuż po upieczeniu. Szukając pomysłów na dania wigilijne to może być jedno z takich dań, którym można zaskoczyć bliskich, tym bardziej, że jest to danie tradycyjne a nie jakaś nowoczesna pozycja świąteczna typu sushi albo łosoś lub kalmary.

Do poradnika Jak przygotować wigilijne danie - kulebiak z kapustą i grzybami przypisano następujące tagi:

pierogi i kluski dania na wigilię dania wigilijne kulebiak kulebiak z kapustą kulebiak z grzybami

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przygotować wigilijne danie - kulebiak z kapustą i grzybami skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...