Domowe burgery to coś, co warto jest przyrządzić ze względu na smak i świeżość. Korzystając z takiej okazji lepiej zdecydować się na mniej standardowy przepis, taki jak na przykład whisky burger. Co jest potrzebne do tego celu?
Aby zrobić whisky burger potrzebna jest wołowina mielona 250 g, sól (najlepiej himalajska różowa), pieprz czarny, cukier trzcinowy oraz papryka wędzona. Z tych produktów uzyskać można domowe burgery. W przypadku takiego mięsa jak wołowina przepisy solą i pieprzem, uformować dwie kule i przełożyć je do foremek. Mięso w foremkach należy nakłuć dość gęsto drewnianą wykałaczką. Następnie posypuje się je na wierzchu cukrem (1 łyżeczka na porcję) i polać całość whisky (20 ml na burgera). Dobrze jest teraz powtórzyć proces nakłuwania, by whisky wchłonęła w mięso. Całość należy odstawić na 30 min.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie cebuli. Wystarczy do tego patelnia, łyżka oliwy, sól i płaksa łyżeczka cukru trzcinowego. Cebulę smaży się aż do ozłocenia (proces karmelizacji).
By usmażyć burgery najlepiej jest zastosować patelnię grillową. Wystarczy delikatnie przełożyć mięso z foremek. Smażyć do zbrązowienia po obu stronach.
W przypadku przygotowywania takiej potrawy jak burger przepisy mówią, by podgrzać bułkę na patelni. Hamburger jest już praktycznie gotowy. Wystarczy jedynie posmarować bułkę musztardą, położyć mięso, cebulę oraz ogórek konserwowy. Na zakończenie należy również położyć bułkę posmarowaną musztardą. Jeśli chodzi o dodatki można położyć smażone lub nieklasyczne, pieczone w piekarniku, frytki.
FB: https://www.facebook.com/W-Kuchni-U-Wladka-175766386408926/
Instagram: https://www.instagram.com/wlads_kitchen