W kuchni polskiej królują różnego rodzaju zupy, popularne wśród tradycyjnych potraw słowiańskich, a w innych krajach prawie nieznane. Do niekwestionowanej klasyki należy żurek. Pyszna zupa na zakwasie, lekko kwaskowa, treściwa, stosunkowo łatwo strawna i zaskakująco bogata. Zobacz, jak przygotować żurek w chlebie tak klasyczny i bogaty, że zachwyci nawet wymagającą teściową albo gotującą od 60 lat babcię. I niejednego szefa kuchni zachwyciłby też.
Sekretem tego, jak powinien smakować żurek z białą kiełbasą, są liczne dodatki. Nie tylko mięsna wkładka, ale również aromatyczne przyprawy, jajka, aromatyczne grzyby. Te ostatnie stanowiły podstawę staropolskiej i słowiańskiej tradycyjnej kuchni, która opierała się na produktach sezonowych, łatwych do przechowywania oraz darach lasu. To właśnie takie składniki sprawiają, że tradycyjne polskie zupy są mocno aromatyczne, kojarzą się z sytością, zachwycają niespotykanymi w nowoczesnej kuchni smakami i połączeniami.
Żurek w chlebie to w wielu rodzinach tradycyjna potrawa wielkanocna. Jest też często jedzony w ludowych restauracjach i na tradycyjnych imprezach, takich jak wesela i sylwestrowe czy andrzejkowe potańcówki, na których trzeba się najeść, by mieć energię na zabawy do rana. Nie warto jednak ograniczać tego dania do jedzenia od święta. Pyszny żurek jest naturalny i niedrogi, zwłaszcza gdy umiemy samodzielnie przygotować zakwas. Dlatego może to być pomysł na obiad na co dzień. Szczególnie dobrze smakuje jesienią i zimą, gdy zupą można świetnie się rozgrzać. A na niedzielę w poszerzonym rodzinnym gronie warto przyrządzić obiad złożony z dwóch dań.