Jak przygotowywać potrawy wigilijne - Moczka

Poradnik dodany przez: Mceno00
31039 3

Potrawy wigilijne to jedna z najważniejszych rzeczy na święta. Jednym z dawnych przepisów na wigilijne potrawy jest moczka, której podstawą są orzechy, suszone owoce, piernik i wywar z głów karpia.

Składniki:

  • 3 głowy karpia
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • Połówka selera
  • 1 mały pasternak
  • Kawałek pora
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 20-30 dkg migdałów bez skórki
  • 20-25 dkg orzechów laskowych
  • 20 dkg orzechów włoskich
  • 10-15 dkg suszonych śliwek z pestkami
  • 10-15 dkg suszonych fig
  • 5 dkg rodzynek
  • 10-15 dkg wysuszonego i zmielonego piernika
  • 1/4 litra kwaśnej śmietany

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak przygotowywać potrawy wigilijne - Moczka przypisano następujące tagi:

potrawy święta potrawa wigilijne potrawy świąteczne boże narodzenie moczka moczkę moczki przepis na

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przygotowywać potrawy wigilijne - Moczka skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...