Twoja przeglądarka nie obsługuje Adobe Flash Player
Zainstaluj go tutaj:

Jak przyrządzić dorsza pod kruszonką

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Ryby
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 03.12.2018 / 12:32
  • Odsłony: 171
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

Zenderos

Do poradnika jak przyrządzić dorsza pod kruszonką przypisano następujące tagi:

Cóż gotowanie nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy, nie to co jedzenie. Oczywiście zdarzają się osoby, które lubią gotować, ale chyba są w mniejszości. Na szczęście można przygotować naprawdę szybki obiad, a do tego zdrowy, gdyż rolę główną będzie pełnił filet z dorsza. O tym, że należy często spożywać ryby nie trzeba chyba nikomu przypominać. Mają one naprawdę wiele witamin, a poza tym są niskokaloryczne. Zamiast smażyć filet z dorsza przygotujemy pyszną rybę z piekarnika i to pod warstwą delikatnej oraz rozpływającej się w ustach kruszonki. Zatem do dzieła. Warto jeszcze zaznaczyć, że kruszonka będzie bardzo zdrowa, bo wykonana z ziół. Filet z dorsza myjemy i solimy, następnie układamy na blaszce. Teraz wykonamy ową kruszonkę. Zatem wystarczy tylko posiekać ulubione zioła i dodać do nich masło oraz bułkę tartą, ewentualnie ząbek czosnku. Całość mieszamy i posypujemy nasz filet z dorsza. Warto jeszcze skropić rybę sokiem cytryny, który wydobędzie intensywny, a jednocześnie delikatny smak. Teraz wstawiamy na rozgrzanego piekarnika i pieczemy tylko 15 minut. Warto nie przedłużać tego czasu, gdyż ryby z piekarnika mogą być suche, a tego przecież chcemy uniknąć. Zatem ten przepis na dorsza jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a wręcz banalny. Ryba z piekarnika pod warstwa aromatycznej kruszonki nie tylko wybornie smakuje, ale również doskonale się prezentuje. To świetny pomysł na szybki obiad, ale również danie, które możemy podać podczas spotkania z przyjaciółmi. Ta pyszna potrawa zasmakuje nawet najbardziej wybrednym osobom.

  • SKŁADNIKI

  • 2 filety z dorsza (po około 150 g każdy)
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
  • Dodatkowo:
  • Ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia

Kategoria: Ryby i owoce morza > Ryby

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przyrządzić dorsza pod kruszonką skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków