Wieprzowina to jedno z mięs, które często używane jest jako pomysł na obiad.
Potrzebne będą takie składniki jak: polędwiczka wieprzowa, olej, migdały, świeże brokuły, pieprz czarny, mąka, sól oraz jajka. Całość będzie wykonywana na patelni. Polędwica powinna zostać oczyszczona jeszcze przed przygotowywaniem dania. Konieczne jest pokrojenie jej na kawałki. Konieczne jest również rozgniatanie mięsa. Najlepiej zrobić to dość mocno za pomocą dłoni. Następnie należy doprawić mięso solą i pieprzem. Potem trzeba panierować mięso w mące, a dopiero potem w jajku. Takie eskalopki muszą smażyć się na gorącej patelni i smażenie będzie przebiegać dość szybko.
Warto jeszcze przed przygotowaniem takiego dania z wieprzowiny przygotować również przyrządy, które pozwolą na łatwe przewracanie mięsa oraz zdjęcie go z patelni. Jest to istotne, ponieważ eskalopki nie powinny zawierać zbyt wiele tłuszczu, ponieważ to może popsuć ich smak, a także prezentację dania na talerzu. Warto przechylić mięso w czasie podnoszenia go z patelni w taki sposób, by nadmiar tłuszczu po prostu z niego spłynął.
Takie dania mięsne można wypróbować zarówno jako idealne posiłek obiadowy, jak i przekąskę dla osób, które lubią dania z wieprzowiny. Przed podaniem eskalopek warto zadbać również o ich dekorację. Do tego celu można wykorzystać podane wcześniej brokuły i migdały. Zwłaszcza migdały są doskonałe jeśli chodzi o dania mięsne. Warto pamiętać o tego typu daniu z wieprzowiny zwłaszcza przed większymi wydarzeniami rodzinnymi, kiedy nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku.