Jak przyrządzić Kopę Ornontowicką

Poradnik dodany przez: Zendex
9520 5

Wyobraźcie sobie taką sytuację: goście na jutro już zaproszeni a u nas okazuje się, że brakuje nam czegoś co możemy podać do kawy. Można wysłać młodziaków po coś słodkiego do sklepu ale można też spróbować zaskoczyć gości czymś wyjątkowym i tradycyjnym jednocześnie. Oto przepis na deser który w 2012 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. A chodzi o coś takiego jak Kopa Ornontowicka. Pewnie mało osób o niej słyszało ale czas poznać jej wyjątkowy smak. 

Pomysł na deser w takim wykonaniu to będzie dopiero coś fantastycznego. Takie tradycyjne desery to coś słodkiego co jest sprawdzone i co powoduje, że każda osoba próbująca taki deser docenia tradycję i historię jaka drzemie w smaku takiego tradycyjnego przysmaku. 

Przepis na deser w skrócie:
PLACKI KOKOSOWE: Białka z cukrem trzeba ubić na sztywną pianę na gorąco (chodzi o to aby włożyć garnek z białkiem i cukrem do miski z ciepłą wodą ok 40 stopni C). Do ubitych białek dodajemy wiórki kokosowe pamiętając o tym aby ciągle mieszać. Potem formujemy placki różnej wielkości, tak od największego do najmniejszego (aby uformować kopiec). To wszystko na formie wyłożonej papierem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

BAKALIE: Ananasa kroimy w paski a rodzynki trzeba sparzyć wodą i odcedzić, zostawiając do wychłodzenia. Moczymy wszystko w zalewie spirytusowej i zostawiamy na noc. Migdały sparzyć, obieramy ze skórki i kroimy w paseczki.

KREM: Masło miksujemy lub ucieramy na puszysto a jaja ubijamy z cukrem. Ubite jajka wlewamy bardzo powoli cienką strużką do masła, cały czas mieszając. Dodajemy spirytus. Bakalie mieszamy razem z kremem a placki kokosowe nasączamy sokiem z ananasa i przekładamy kremem w kolejności od największego do najmniejszego placka.

Pozostaje ubić 1 śmietanę kremówkę 30-36% na sztywno i kopiec placków i kremu oblać śmietaną, potem udekorować ananasem i posypać startą gorzką czekoladą. 

Składniki:

  • PLACKI KOKOSOWE:
  • - 6 białek
  • - 12 dużych łyżek cukru
  • - 400 g wiórek kokosowych
  • BAKALIE:
  • - 1 puszka ananasa
  • - 100 g rodzynek
  • - 200 g spirytusu
  • - 100 g migdałów
  • KREM:
  • - 1 kostka masła
  • - 2 jaja
  • - 4 łyżki cukru
  • - 250-200 ml śmietany słodkiej 30-36%

Do poradnika Jak przyrządzić Kopę Ornontowicką przypisano następujące tagi:

desery przepis na deser pomysł na deser coś słodkiego kopa ornontowicka tradycyjne przysmaki tradycyjne desery kopa ornontowicka przepis

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przyrządzić Kopę Ornontowicką skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...