Kuchnia chińska ma w naszym kraju wielu fanów, gdyż dużo w niej pikantnych smaków w nieoczywistych połączeniach, egzotycznych smaków, a jednocześnie składniki są łatwiej dostępne niż w przypadku innych azjatyckich krajów. Chińczycy mają również swoje sposoby na tofu chociaż produkt ten wywodzi się z Japonii. Ten niepowtarzalny składniki, czasami porównywany do sera, to prawdziwy kulinarny kameleon. Gdy przygotowujesz dania specjalne] dla wegetarian i wegan, może zastąpić zarówno ser, jak i mięso. Kuchnia chińska] używa tofu często jako dodatku do makaronu, a czasami nawet do zup. Prosty i błyskawiczny pomysł na obiad] to smaczne tofu, krótko podsmażone warzywa oraz makaron np. ryżowy. To tego sos sojowy lub sos słodko-kwaśny, hoisin, teriyaki – i danie w stylu azjatyckim gotowe!
Z filmu dowiedz się, jak zrobić wariant pikantny. Możesz też wypróbować inne przepisy, jednak jego cenisz sobie wyraziste smaki i mocno rozgrzewające potrawy, to właśnie takie tofu powinno być twoim pierwszym kulinarnym wyborem. Może przekonasz do tego specjału osoby, które uważają, że jest on zbyt nijaki? W tej wersji na pewno nie jest! Warto więc wypróbować chiński przepis na to specjalne danie.
Pikantna kuchnia chińska we własny domu – to idealne danie na obiad, kolację albo na imprezę.
Składniki:
500 g tofu
5 ząbków czosnku
3 suszone papryczki chili
1 garść orzechów ziemnych uprażonych na patelni
1 pęczek dymki
1 łyżka oleju chili
Sos:
250 ml bulionu
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżeczka chińskiego wina do gotowania
2 łyżki cukru
1 łyżka sambal oelek
1 łyżeczka octu ryżowego