Jak smażyć steki - metoda fast flip

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Wołowina
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 26.08.2017 / 20:00
  • Odsłony: 2 576
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

BestRecipes

Do poradnika jak smażyć steki - metoda fast flip przypisano następujące tagi:

W wielu domach obiad przygotowywany jest codziennie. Jednak ważne jest urozmaicenie i dobre wykonanie posiłku, by każdemu smakował. W naszym filmiku znajdziecie pomysł na obiad, jak smażyć steki metodą fast flip. Ta metoda polega głównie na bardzo częstym odwracaniu mięsa na patelni. Dzięki temu stek smaży się równomiernie i szybciej. Zobaczymy idealnie przysmażoną zewnętrzną część mięsa. Jest to sposób na szybki obiad, który będzie smakował każdemu. Potrzebujemy jedynie kawałka mięsa, najlepiej by była to wołowina, oraz sól do smaku i olej do smażenia. Do przygotowania najlepiej użyć patelni żeliwnej, z grubym dnem. Rozgrzewamy ją na średnio dużym ogniu, dodajemy oleju, mięso osuszamy ręcznikiem, posypujemy dość hojnie solą i kładziemy na patelni. Stek odwracamy co 30 sekund do momentu aż mięso będzie odpowiednio wysmażone. Stopień wysmażenia najlepiej sprawdzić specjalnym termometrem. Po wysmażeniu odkładamy mięso na boku, by odpoczęło i lepiej smakowało. Wówczas możemy podawać z czym chcemy, np. ziemniaczkami, sałatką, czy sosami. Jest to ciekawy sposób na smaczny i niecodzienny obiad. Stopień wysmażenia najlepiej dobrać odpowiednio do osoby. Niektórzy wolą krwiste, inni dobrze wysmażonego. Jeżeli posiadamy w kuchni już specjalny termometr do mięsa to warto znać odpowiednią temperaturę do stopnia wysmażenia:54°C = rare (krwisty), 60°C = medium rare (średnio krwisty), 68°C = medium (średnio wysmażony), 73°C = well done (dobrze wysmażony). Na filmiku zobaczycie ile oleju powinno się znajdować na patelni, ile soli użyć, a także jak wygląda mięso po zakończonym smażeniu. Na końcu przedstawiamy propozycję podania posiłku.

Przepis i lista składników: http://allrecipes.pl/przepis/13046/stek-smazony-metoda-fast-flip.aspx

Inne ale również ciekawe przepisy na stek: http://allrecipes.pl/przepisy/tagi-1010/stek-wolowy.aspx 

Kategoria: Dania mięsne > Wołowina

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak smażyć steki - metoda fast flip skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków