Jak smażyć warzywa w cieście po japońsku

Poradnik dodany przez: BestRecipes
10746 5

Tempura to warzywa w cieście, które smażymy w oleju. To danie podaje się w kuchni japońskiej. A tempura najlepiej smakowac nam będzie ze specjalnym sosem do maczania którego przepis tutaj tez poznacie.

Tempura jest świetną przekąską na imprezy. No i nie od dziś wiadomo, że zarówno warzywa jaki mięso fantastycznie smakują w cieście z głębokiego oleju. Odpowiednia panierka pozwala uzyskać niebiańska chrupkość przy zastopowaniu dostania sie oleju do środka. Innymi słowy tak przygotowane i usmażone warzywa w cieście czy kawałki mięsa mają w sobie mniej tłuszczu, poniewaz nie nasiąkają nim jak to ma miejsce w przypadku smażenia na patelni z olejem. 

Tempura to genialny pomysł na obiad a raczej na dodatki obiadowe. Tak przygotowane i usmażone warzywa będą smakować nawet osobom, które są na bakier z warzywami :)

Sam zobacz, sam sprawdź i rozsmakuj się w tym przepisie. No i poza tym, to przepis na ciasto można wykorzystać nie tylko do warzyw ale też do mięsa. 

Odwiedź tez stronę http://allrecipes.pl/

Składniki:

  • 1 słodki ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 100 g grzybów shitake
  • 100 g zielonej fasolki
  • olej roślinny do głębokiego smażenia
  • Sos:
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1/8 łyżeczki dashi w proszku
  • 2 łyżki mirin
  • Ciasto:
  • 450 ml lodowatej wody
  • 2 żółtka
  • 200 g mąki pszennej

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak smażyć warzywa w cieście po japońsku przypisano następujące tagi:

warzywa i owoce kuchnia japońska pomysł na obiad tempura warzywa w cieście zapiekane warzywa ciasto z warzywami pomysł na danie pomysł na zapiekankę

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak smażyć warzywa w cieście po japońsku skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...