Sprzęt kuchenny, który posiadamy nie ogranicza się tylko do garnków, czy kuchenki. W jego skład wchodzą także inne rzeczy, jak na przykład słoiki. Zdziwieni? A w czym przygotujecie zaprawy na zimę? A do czego włożycie przetwory z owoców? No właśnie, do słoika. Czyszczenie słoików nie ogranicza się tylko do zalania ich wodą i przejechania gąbeczką z płynem. Słoiki na przetwory, które przygotowujemy muszę być porządnie wyparzone. Sterylizowanie słoików można zrobić bezproblemowo w domowych warunkach i nie trzeba mieć do tego specjalnie wyrafinowanego sprzętu. Dlatego zobacz jak łatwo przygotować słoiki na przetwory. W tym krótkim filmiku pokazujemy dwa sposoby na sterylizację słoików: wyparzanie w garnku z wrzątkiem i sterylizację w piekarniku.
Wystarczy jedynie piekarnik lub wrzątek, Wasze słoiki będą w pełni przygotowane do tego, aby trzymać w nich różne przetwory.
Przeczytaj też nasz artykuł z praktycznymi poradami dotyczącymi przetworów owocowych: http://allrecipes.pl/porady/23/przetwory-owocowe.aspx