Jak ugotować jajko w koszulce

Poradnik dodany przez: chochela
34863 0

Jajko w koszulce to nic innego jak jajka bez skorupki gotowane w wodzie. Zasada jest prosta. Białko musi się ściąć a żółtko w środku tylko lekko podgrzać i ma być płynne. W zależności od przepisu i tego jaki smak chcemy osiągnąć, do wody w której w ten sposób gotujemy jajka bez skorupki można dodać ocet, masło albo przyprawy. Przy wykorzystaniu octu winnego, czyli tak jak ma to miejsce w tym poradniku zalecane są proporcje około 2 łyżek 10-procentowego octu na litr wody.

Jajka w koszulkach gotuje się w gorącej wodzie ale nie we wrzątku. Jeżeli woda nam się zagotuje to delikatne białko zostanie postrzępione i nasze danie nie będzie ani dobrze wyglądać ani dobrze smakować. Gotowanie jajek w ten sposób to pomysł na wykwintne śniadanie i jeżeli masz ochotę na jajka to możesz wykonać taki pomysł na śniadanie. Do tego będą pasować kanapki albo po prostu bułka z masłem. Jajka w koszulkach też świetnie komponują się z francuskimi tostami. Zobacz jak zrobić i jak powinno wyglądać gotowe jajko w koszulce.

Składniki:

  • Ocet winny
  • Jajka

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak ugotować jajko w koszulce przypisano następujące tagi:

ser i nabiał pomysł na śniadanie gotowanie jajek jajka w koszulkach jajko w koszulce jajka bez skorupki

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak ugotować jajko w koszulce skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...