Jak upiec boczek w całości - najlepszy przepis

Poradnik dodany przez: ugotowana 05 Apr, 2018 - Wieprzowina
1787 0

Jeżeli do tej pory nie mieliście pojęcia, jak upiec boczek w całości, ten filmik pokaże wam krok po kroku, jak przygotować mięso, a następnie zapiekać je do momentu osiągnięcia pożądanego efektu.

Wideo tutorial rozpoczyna się od krótkiego wprowadzenia i opisania składników potrzebnych do przyrządzenia tego soczystego dania z piekarnika. W tej części znajduje się pełna lista przypraw, jakie będą wykorzystane wraz z ich dokładną ilością.

Na początek należy rozgrzać patelnię, na której praży się ziarna pieprzu. Gdy będą gotowe – zaczną podskakiwać – umieszcza się je w moździerzu. Pieczony boczek nabiera wyrazistszego smaku dzięki świeżo uprażonemu pieprzowi, który nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. Następnie powinno się podsmażyć na oleju świeżo posiekaną cebulę, szalotkę oraz czosnek, aż nabiorą złocistego koloru i umieścić całość w moździerzu.

Aby boczek pieczony nabrał ostatecznego smaku, smaży się na patelni pozostałe przyprawy, a następnie rozciera się je w moździerzu z pozostałymi składnikami. Tak przygotowana marynata będzie doskonale wydobywała smak, jaki skrywa w sobie wieprzowina. Mięso to szczególnie dobrze smakuje w połączeniu z majerankiem, który dzięki swojemu intensywnemu zapachowi i właściwością nadaje mu wyjątkowego aromatu i doskonałe komponuje się z jego naturalnym smakiem.

Teraz trzeba przyrządzić główny składnik – boczek wraz ze słodkimi dodatkami. Aby połączył się z przyprawami powinno się go odstawić na noc przed przystąpieniem do kolejnego etapu. Na koniec pieczony boczek powinien znaleźć się w rozgrzanym piekarniku przez ponad dwie i półgodziny. Pozostałe jabłka służą do wykończenia tego smakowitego dania z piekarnika.

Przepis w formie tekstowej: http://przepisyjoli.com/2018/03/boczek-pieczony-w-calosci-idealny-przepis/

Składniki:

  • boczek ze skórą (ponad 1 kg)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała szalotka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 2 ostre suszone papryczki
  • 4 łyżki miodu
  • 1 szklanka portera bałtyckiego
  • oliwa z oliwek
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3-4 jabłka
  • sól

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak upiec boczek w całości - najlepszy przepis przypisano następujące tagi:

boczek wieprzowina boczek pieczony jak upiec boczek pieczony boczek dania z piekarnika

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak upiec boczek w całości - najlepszy przepis skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...