Jak upiec chałkę w panterkę

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Inne
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 29.11.2017 / 11:00
  • Odsłony: 1 992
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

lennaMP

Do poradnika jak upiec chałkę w panterkę przypisano następujące tagi:

Lekko słodkawa chałka w panterkę to domowe pieczywo, które nawet po kilku dniach będzie doskonale smakować na poranne śniadanie z dodatkiem masła, dżemu, miodu czy innego rodzaju domowego smarowidła. Przepis na tego typu domowe wypieki zabiera nieco czasu, ale warto go poświęcić, bowiem lekko słodkawy smak tej chałki i ciekawy wzór w panterkę, jaki wychodzi po jej upieczeniu daje wiele radości.
Chałka przepis obejmuje takie składniki, jak 375 gram mąki, 35 gram cukru, pół łyżeczki soli, łyżeczkę sypkich drożdży instant, 250 ml mleka oraz 20 gram masła trzymanego w temperaturze pokojowej. Do ciasta jasnobrązowego będziemy także potrzebować 3 gramy kakao w proszku i 5 gram mleka, a do ciasta ciemnobrązowego dodamy 10 gram kakao w proszku i 10 gram mleka. W misce należy wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże i mleko do uzyskania gładkiego ciasta. Należy je ponownie wyrobić po dodaniu masła. 320 gram ciasta należy przenieść do innego miski i pozostawić je do podwojenia jego objętości. Do jego pozostałej części należy dodać kakao i mleko i wyrobić do uzyskania jednolitego koloru. Odważamy 250 jego gram, a do pozostałej części dodajemy kolejną porcję kakao tak, aby uzyskać ciemniejszy jego odcień. Następnie ciasto musi zostać podzielone na kilkanaście części: jasnobrązowe – 2 duże kulki po 38 gram i 5 kulek 25-gramowych; ciemnobrązowe na 2 duże kulki po 36 gram i 5 kulek 23-gramowych; a ciasto białe na 2 duże kulki 55-gramowe i 5 kulek o wadze 40 gram. Następnie poszczególne kulki należy rozwałkować i zawinąć: ciasto ciemnobrązowe na ciasto jasnobrązowe, a następnie ten rulonik w ciasto bez kakao. W sumie powinno wyjść z nich aż 14 rulonów, które pozostawiamy do zwiększenia objętości. Wtedy pieczemy je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Kategoria: Ciasta i desery > Inne

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak upiec chałkę w panterkę skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków